ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ για την εισβολή των αναρχικών στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 1 Αυγούστου 2016, 18:38 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2016, 07:30
Σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ για την εισβολή των αναρχικών στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ξέσπασε σήμερα με αφορμή την εισβολή αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας ξέσπασε σήμερα με αφορμή την εισβολή αντιεξουσιαστών στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Πρώτος ο Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε για «παρατεταμένη ανοχή της Κυβέρνησης» και «ιδεολογική – κομματική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στις συμπεριφορές ανομίας των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών» σχολιάζοντας το περιστατικό.

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση δεν ελέγχει τίποτα. Και πάντως δεν ελέγχει τον κομματικό της φορέα, τον ΣΥΡΙΖΑ που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια ανοχής στην ανομία σε βάρος της προστασίας των πολιτών] αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το θέμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν συνιστά αντικείμενο μικροπολιτικών παιχνιδιών και σκοπιμοτήτων» καλώντας τον Γ. Κουμουτσάκο «να αφήσει κατά μέρος την επιχείρηση πολιτικοποίησης τέτοιων ζητημάτων».

Ανταπαντώντας ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρει:«Ο ΣΥΡΙΖΑ ‘’ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα’’. Αρνείται επίμονα να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: Καταδικάζει τις χθεσινές πράξεις βεβήλωσης Ιερού Ναού από τους αυτοαποκαλούμενους ‘’αντιεξουσιαστές’’; Ναι ή όχι;»

Αιχμές κατά της κυβέρνησης και ειδικότερα κατά των αρμοδίων υπουργών άφησε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας η οποία με σημερινή ανακοίνωσή της ευχαριστεί όσα κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν το περιστατικό και κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για σιωπή. Κριτική όμως άσκησε και κατά επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων.

«Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσα Κοινοβουλευτικά Κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή, τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας και τις πράξεις βίας κατά θρησκευτικών λειτουργών και πιστών μέσα στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου Παλαμά στην Θεσσαλονίκη χθες (31.7.2016).

Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα Υπουργούς» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Εκκλησίας.

Καταδικαστέα χαρακτηρίζουν την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κυβερνητικές πηγές, μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνητικού εταίρου.

«Προφανώς είναι καταδικαστέο το γεγονός. Οι ναοί και οι χώροι λατρείας δεν είναι χώροι διεκδίκησης πόσο μάλλον όταν έχουν βίαια χαρακτηριστικά. Το περιστατικό είναι προσβολή στο δημόσιο αίσθημα», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές ενώ και η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου σχολίασε ότι «η εισβολή «αντιεξουσιαστών» στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και η βίαιη διακοπή της Θείας Λειτουργίας ήταν μια αδιανόητη και απαράδεκτη ενέργεια που αποτελεί ευθεία προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος και φρονήματος των Ελλήνων και της θρησκευτικής μας πίστης».

Νωρίτερα σήμερα, τα 26 άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους δίωξη για υβριστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας και -κατά περίπτωση- απείθεια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων οι 19 καταδικάστηκαν για την πράξη της απείθειας επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.

Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες και εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο).