Σφοδρή επίθεση στον αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και στην κυβέρνηση για παρέμβαση στη δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή την δήλωση του πρώτου για το νοσοκομείο Τρικάλων.

«Κάθε ημέρα που περνάει επιβεβαιωνόμαστε για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ο γνωστός κ. Πολάκης χτύπησε ξανά. Επιτέθηκε στον δικαστή που, εφαρμόζοντας το νόμο, έκρινε αντίθετα από τα θέλω του κ. Υπουργού. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην τοπική αστυνομία που εφάρμοσε τη δικαστική απόφαση» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και συνεχίζει:

Φαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή και καλή όταν συμμορφώνεται με τα θέλω των κυβερνητικών στελεχών.

Δηλαδή, για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δικαιοσύνη είναι σεβαστή μόνο όταν είναι αρεστή.

 Είναι, όμως, διαπλεκόμενη όταν είναι δυσάρεστη. Όταν, δηλαδή, δεν συμφωνεί με την ομάδα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μυαλό του κ. Πολάκη, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και Κράτος. Δεν υπάρχει νομιμότητα. Δεν υπάρχει δικαστική προστασία.

Υπάρχει μόνο η κυβερνητική βούληση.

Ο κ. Τσίπρας τι λέει;»

Η παρέμβαση του Πολάκη

Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προκάλεσε η χθεσινοβραδινή σύλληψη της διοικητικής διευθύντριας και του διοικητικού υποδιευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, επειδή προχώρησαν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για τον καθαρισμό του νοσοκομείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι η χθεσινοβραδινή σύλληψη της διοικητικής διευθύντριας και του διοικητικού υποδιευθυντή του νοσοκομείου Τρικάλων από την αστυνομία, «η οποία σε επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας του τοπικού νοσοκομείου, αναδεικνύει το βαθύ πρόβλημα, που εντοπίζεται σε τμήμα της Δικαιοσύνης και των σωμάτων ασφαλείας, και το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την κυβέρνηση».

«Θεωρώ αδιανόητο – συνεχίζει ο Π. Πολάκης - κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες εξυγιαίνουν το χώρο της δημόσιας υγείας, μειώνουν το δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να βρίσκονται υπό την αίρεση ή την ακύρωση κάποιου δικαστικού λειτουργού, που μπορεί να εκδίδει προσωρινές διαταγές μη εφαρμογής κυβερνητικών αποφάσεων, έως τη συζήτηση των κύριων προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάτι τέτοιο (λόγω της καθυστέρησης έκδοσης απόφασης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει έως και το ένα έτος), θα σήμαινε ότι το υπουργείο Υγείας και οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων, θα παρέμεναν δέσμιοι των ληστρικών συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες διοικήσεις με τα συνεργεία καθαριότητας, τα οποία στο βωμό του μέγιστου κέρδους, παρείχαν στους εργαζόμενους εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι εργαζόμενοι των εργολαβικών συνεργείων παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση της κυβέρνησης, η οποία ενώ αυξάνει έως και διπλασιασμού τις οικονομικές απολαβές των εργαζομένων και τους παρέχει αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα, παράλληλα εξοικονομεί από τους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου άνω των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Γνωρίζαμε επίσης εξ' αρχής, πως τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θίγονται από την απόφαση αυτή, θα χρησιμοποιούσαν όλα τα μέσα προκειμένου να την υπονομεύσουν.

 Εύλογα λοιπόν περιμένουμε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατανοώντας την ουσία και το δίκαιο της απόφασης αυτής από την σκοπιά του εργασιακού δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος, θα σταθεί συμπαραστάτης και όχι υπονομευτής απέναντι στην προσπάθεια αυτή.

Περιμέναμε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως προστάτης του δημόσιου συμφέροντος και όχι ως τοποτηρητής των ατομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, θα είχε χειριστεί ανάλογα την υπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν, όταν εργαζόμενοι κατέθεταν μηνύσεις εναντίον των εργολάβων για απλήρωτους μισθούς, δεν είχε επιδείξει τον ίδιο ζήλο, που επέδειξε χθες βράδυ, συλλαμβάνοντας κρατικούς υπαλλήλους επειδή εφάρμοσαν νομοθετημένη κυβερνητική πολιτική».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καταλήγει στην ανακοίνωση του λέγοντας: «Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο της υγείας θα εφαρμοστεί, και θα αναλάβουμε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία κριθεί αναγκαία. Καλούμε τη Δικαιοσύνη να αποκαταστήσει το κύρος της, και την Ελληνική Αστυνομία να λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον».