Στις τάξεις υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 22.000 όταν συνολικά στη χώρα βρίσκονται πάνω από 57.000 πρόσφυγες, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης λέγοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια.

Μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός είπε ότι: «Έχουμε εξασφαλίσει κονδύλια προκειμένου να προχωρήσουμε ένα σχέδιο το οποίο έχει μια πολυμορφία, μια ευελιξία», και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια με τρόπο έγκυρο και παιδαγωγικά ορθό να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία.

«Βασική κατεύθυνση είναι σταδιακά τα προσφυγόπουλα να μπουν στη τάξη των σχολείων στην τυπική εκπαίδευση, και αυτό απαιτεί προετοιμασία και δε μπορεί να γίνει ξαφνικά. Αυτός είναι και λόγος που θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, με προσωπικό που θα προσλάβει το ΥΠΠΕΘ. Στις τάξεις υποδοχής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, να μάθουν ελληνικά και μια ξένη γλώσσα, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα», είπε ο κ. Φίλης.

Άλλος ένας στόχος του υπουργείου, είναι η ενίσχυση της γνώσης των παιδιών των προσφύγων γύρω από την μητρική τους γλώσσα. «Πιστεύουμε ότι αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο για τον μετανάστη, αναπαλλοτρίωτο - πρέπει να το σεβαστούμε - η μητρική του γλώσσα συν τα υπόλοιπα. Η ιστορία των παιδιών που θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής στα δημοτικά σχολεία, στην αρχή μετά τα μαθήματα του υπόλοιπου σχολείου, σιγά-σιγά με συνύπαρξη στο προαύλιο παιδιών που θα μπορούν να παίζουν, να κάνουν γυμναστική, να κάνουν μουσική, καλλιτεχνικά μαθήματα, να μιλάνε με τη γλώσσα του σώματος που τα παιδιά ξέρουν» δήλωσε ο υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 850 τμήματα υποδοχής σε όλη τη χώρα, καθώς και ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν εμπειρία από εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης ανέφερε ότι η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου, στην οποία συμμετέχουν ως σύμβουλοι σχεδόν όλοι οι πανεπιστημιακοί της χώρας, με σχετικό επιστημονικό πεδίο, έχει καταθέσει αναλυτικό σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Όσον αφορά τη διαδικασία στελέχωσης των εκπαιδευτικών δομών, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι θα γίνει με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την στελέχωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.