current views are: 6

2 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση17:16

Το μακρινό 2009…

Το 2009 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξάνεται, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, τόσο για τις ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τις χώρες που στη συνέχεια εντάχθηκαν στον Τριμερή Μηχανισμό Στήριξης. 

Δημοσίευση 17:16’

Το 2009 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξάνεται, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, τόσο για τις ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τις χώρες που στη συνέχεια εντάχθηκαν στον Τριμερή Μηχανισμό Στήριξης. 

του Γιάννη Οικονόμου*

Το 2009, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αυξάνεται, ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, τόσο για τις ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τις χώρες που στη συνέχεια εντάχθηκαν στον Τριμερή Μηχανισμό Στήριξης. Η αρνητική εικόνα παραμένει για τις περισσότερες χώρες και το 2010. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ επέλεξε να ανακοινώσει το 2009 υψηλότερο έλλειμμα με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτικη ισχύ της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ συγκυρία τοποθετώντας το ζήτημα του ελληνικού ελλείμματος στο επίκεντρο των διεθνών και ευρωπαϊκών συζητήσεων. Με την ευκαιρία της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου αξίζει να σημειώσουμε 3 πολύ σημαντικές παρατηρήσεις, οι 2 από τις οποίες συνδέονται με την ΕΛΣΤΑΤ και τον μετέπειτα επικεφαλής της:

  1. Η μεθοδολογία διαμόρφωσης του ελλείμματος ιδιαίτερα για το 2009 είχε αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης αναφορικά με τις δαπάνες που θα έπρεπε να καταγράφονται
  2. Σε έκθεση της ΕΕ για το ελληνικό δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα αμφισβητείται η δυνατότητα της τότε ελληνικής κυβέρνησης (ΓΑΠ) να ερευνήσει και να προσδιορίσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ορισμένους λογαριασμούς του Δημοσίου για τους οποίους υπήρχε διαφωνία με την ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή από το 2008. Το παρακάτω απόσπασμα είναι από την έκθεση European Commission ,2010 σελ 21. (Αν και στις 10 Οκτωβρίου 2009 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληροφόρησε την Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία ότι δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρώσει το έργο της έρευνας και του προσδιορισμού κάθε λογαριασμού πριν από το τέλος του έτους , εντούτοις μέχρι τις 16 Οκτωβρίου!!!! – οι εκογές είχαν γίνει στις 4/10/2009- το έργο είχε ήδη ολοκληρωθεί, προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι οι νέες πολιτικές αρχές είχαν αναθέσει στο ΓΛΚ να ολοκληρώσει την εξέταση των λογαριασμών όσο το δυνατόν συντομότερα)
  3. Τον Αύγουστο του 2009 το έλλειμμα σύμφωνα με το ΓΛΚ ήταν κοντά στο 9%, δύο μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΝΔ βασιζόμενη σε προβλέψεις στη βάση πολιτικής που θα εφάρμοζε εάν κέρδιζε τις εκλογές καταθέτει στην Eurostat πρόβλεψη για ετήσιο έλλειμμα κοντά στο 6%, λίγο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση ΓΑΠ ανακοινώνει έλλειμμα 12,7%. Δεν σταματά όμως εκεί, αντί να πάρει μέτρα για το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (ο Κώστας Καραμανλής στην τελευταία του ομιλία σαν πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είχε αναφερθεί αναλυτικά σε αυτά), που θα περιόριζαν το έλλειμμα, προχωρά σε παροχές και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με αποτέλεσμα την περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος η οποίο οδήγησε τελικά σε αδυναμία δανεισμού και περιόρισε δραματικά την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας . Τελικά το Νοέμβριο του 2010 με την χώρα ήδη έξι μήνες σε μνημόνιο το έλλειμμα του 2009 προσδιορίστηκε στο 15,4%.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, με τις απόψεις που καταγράφω δεν ισχυρίζομαι ότι η Ελλάδα υπήρχε περίπτωση να αποφύγει τις δραματικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ούτε φυσικά ότι στην χώρα δεν υπήρχαν αμέτρητες στρεβλώσεις που θα έπρεπε μόνοι μας στους καιρούς της ευμάρειας να διορθώσουμε. Άλλο όμως αυτό και άλλο να μετατρέπεται με ευθύνη συγκεκριμένων κύκλων και ανθρώπων η πατρίδα μας στον ιδανικό ένοχο της Ευρωζώνης.

Αυτά και ο νοών νοείτω…

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Η Ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2010: Από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης» των Σ Ρουκανά και Π Σκλια (σελ 442-445)

*Ο Γιάννης Οικονόμου είναι υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας


σχετικα αρθρα