Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έφερε στην επιφάνεια ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Περιφέρειας Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Όπως τόνισε ο κ.Σκουρολιάκος, σήμερα ο κλάδος των ηθοποιών με 95% ανεργία, υποχρεούται να εργάζεται στη βάση ωρομισθίου, με 3,5 ευρώ την ώρα, δηλαδή 7 ευρώ την παράσταση, χωρίς καν να αμοίβεται για τις πρόβες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στη Βουλή αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), ενώ κατήγγειλε την, εκ του πονηρού, όπως τη χαρακτήρισε, αυτοδιάλυση της εργοδοτικής ένωσης (ΠΕΕΘ), ώστε να μην έχουν συνομιλητές οι ηθοποιοί για υπογραφή ΣΣΕ. Παράλληλα ενημέρωσε πως ενώ η ΠΕΕΘ δεν συζητά για τα εργασιακά, απολαμβάνει όλων των προνομίων (εισιτήρια ΟΓΑ κ.λ.π.)

Τέλος ο κ.Σκουρολιάκος ζήτησε, μετά την επαναφορά της ΣΣΕ, διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την εφαρμογή της, τονίζοντας πως στον χώρο εργασίας του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης, η καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτελεί καθεστώς.

Απάντηση του υπουργού Εργασίας

Απαντώντας στην ερώτηση του Πάνου Σκουρολιάκου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν είχε ξανακούσει ότι η ΠΕΕΘ αυτοδιαλύθηκε και συνεχίζει να εισπράττει. «Αυτό ενδεχομένως να είναι και ποινικό αδίκημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας «συγκεκριμένες καταγγελίες, ακόμα κι αν δεν είναι επώνυμες» προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε να κληθούν συγχρόνως το σωματείο των ηθοποιών και όλοι οι ιδιοκτήτες των θεάτρων ονομαστικά, ώστε «η ταυτόχρονη συνομιλία τους να μπορέσει να πάρει μετά χαρακτηριστικά κλαδικής σύμβασης, ενδεχομένως και με την παρέμβαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)».