current views are: 7

4 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση14:00

Άμεσα έργα στα καμένα της Εύβοιας και όχι σχέδια επί χάρτου ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την άμεση δρομολόγηση αντιδιαβρωτικών έργων και ανάληψης μιας σειράς δράσεων ζητά το ΠΑΣΟΚ για τις περιοχές της Εύβοιας που κάηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά.

Δημοσίευση 14:00’

Την άμεση δρομολόγηση αντιδιαβρωτικών έργων και ανάληψης μιας σειράς δράσεων ζητά το ΠΑΣΟΚ για τις περιοχές της Εύβοιας που κάηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά.

Την άμεση δρομολόγηση αντιδιαβρωτικών έργων και ανάληψης μιας σειράς δράσεων τόσο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος όσο και μέτρα στήριξης όσων υπέστησαν ζημιές ζητά το ΠΑΣΟΚ για τις περιοχές της Εύβοιας που κάηκαν στην πρόσφατη πυρκαγιά.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου Υπεύθυνο ΚΤΕ Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης, τον πρώην βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου, τον Γραμματέα του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Ψωμά και το μέλος του Τομέα  Διαμαντή Κανελλόπουλο στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου Λίμνη Αγίας Άννας της Εύβοιας, βρέθηκε σήμερα στην περιοχή και διαπίστωσε ότι οι συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή είναι πολύ σημαντικές και απαιτούν την άμεση κινητοποίηση των συναρμόδιων Υπουργείων.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Ο Βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ανέπτυξε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και επέμεινε στην ανάγκη της άμεσης παρέμβασης ενός διυπουργικού οργάνου για την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

1.Άμεση προκήρυξη των περιοχών που ήταν δάσος αναδασωτέες

2.Άμεση καταγραφή των ζημιών των παραγωγών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από τον ΕΛΓΑ για να τύχουν αποζημίωσης

3.Άμεση διάθεση πόρων για να αρχίσουν αντιπλημμυρικά έργα με την τοποθέτηση κορμών στο έδαφος για την προστασία του εδάφους από την διάβρωση καθώς και την διευθέτηση των χειμάρρων για ανακοπή της ταχύτητας του νερού το χειμώνα και προστατευθούν οι γειτονικές περιοχές της πυρκαγιάς από πλημμυρικά φαινόμενα και κίνδυνους

4.Χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν για αυτές τις εργασίες συλλέκτες ρητίνης και τοπικούς συνεταιρισμούς ώστε να αντισταθμίσουν το πρόβλημα απώλειας εισοδήματος

5.Υποβολή σχετικού προγράμματος στην ΕΕ (γνωστά ΠΣΕΑ) για την μακροχρόνια απώλεια εισοδήματος των ρητινο-καλλιεργητών

6.Μέτρα επιτήρησης και διαφύλαξης των καμένων εκτάσεων ώστε η φυσική αποκατάσταση να προχωρήσει ανεπηρέαστη μια και η φύση διαθέτει πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς φυσικής αποκατάστασης

7.Αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και διάθεση σχετικών πόρων για έργα την προστασίας της περιοχής που επλήγει και γρήγορη αποκατάσταση του δάσους.

8.Μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις και τους δασικούς συνεταιρισμούς που θα στερηθούν την πρώτη ύλη που έπαιρναν από το δάσος και θα μειώσουν την δραστηριότητά τους.

9.Συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για συντονισμό των δράσεων και την διάθεση πόρων.

«Για να μην υπάρξουν πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις της μεγάλης οικολογικής και οικονομικής καταστροφής απαιτείται άμεση ανταπόκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία και όχι μόνο υποσχέσεις ή σχέδια επί χάρτου», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.


σχετικα αρθρα