Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης και της ΝΔ έχει προκαλέσει η υπόθεση των αντιεξουσιαστών με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να ρίχνει λάδι στις φωτιά μέσω των δηλώσεων του οι οποίες δεν έδειξαν να είναι καθόλου αρεστές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης ο κ.Τόσκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να νομισθεί ότι εγκρίνω την κατάληψη δημόσιου χώρου». Δίνοντας το στίγμα για την στάση της Αστυνομίας είπε πως κινείται «χωρίς δακρυγόνα και άγρια καταστολή που δεν απέδωσαν, αλλά επέτειναν καταστάσεις».

Για την κατάληψη στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι τυχόν βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη θα έφερνε μεγάλες επιπτώσεις στην πόλη και ίσως γενικότερα. Πρόσθεσε ότι «έγινε η καλύτερη διαχείριση του θέματος με σώφρονα και ήπιο τρόπο» σημειώνοντας ότι και οι ζημιές ήταν μικρής έκτασης.  

Μάλιστα ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και πως μεγιστοποιεί και διογκώνει μεμονωμένα περιστατικά. Σημείωσε πως η Αστυνομία είχε να κάνει επέμβαση στα Εξάρχεια 30 χρόνια αναφερόμενος στην επιχείρηση για την ξάρθρωση της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών. Η κατάσταση στα Εξάρχεια «κουκουλωνόταν συστηματικά και επιστημονικά» εδώ και χρόνια.

Τόνισε δε, πως πριν λίγες μέρες η Αστυνομία επενέβη και απέδωσε στους ιδιοκτήτες τους στα Εξάρχεια τρία σπίτια, που τελούσαν υπό κατάληψη, επαναλαμβάνοντας ότι η αστυνομία δρα ανά περίπτωση και με μέτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός τάχθηκε υπέρ τους διαλόγου και γνωστοποίησε ότι έχει καλέσει σε διάλογο ακόμη και τις συλλογικότητες από τα Εξάρχεια.

Η δήλωση όμως που φαίνεται να ξεχείλισέ το ποτήρι ήταν εκείνη περί ανοχής των αντιεξουσιαστών αρκεί να μην υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές, και μάλιστα τους κάλεσε εμμέσως να μην προβαίνουν σε καταλήψεις. «Το ζητούμενο δεν είναι να κλείνονται στους τοίχους ενός σπιτιού και να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους αλλά μέσα σε ένα ανοικτό μαζικό κίνημα» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίχνοντας τα δόντια της στον αναπληρωτή υπουργό, μέσω τοποθετήσεως του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου. Ενδεικτικά, η ΝΔ θέλησε να αναδείξει την πολυγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον χειρισμό των καταλήψεων με αφορμή το παράθυρο διαλόγου που άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις συλλογικότητες των Εξαρχείων.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στον απόηχο των δηλωσεων του αναπληρωτή υπουργού δήλωσε: «μετά την εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτση, για μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στο κράτος και τους καταληψίες δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να τον ξεπεράσει. Δήλωσε σήμερα ότι έχει καλέσει ‘’συλλογικότητες των Εξαρχείων‘’ να συζητήσουν για να υπάρξει ανεμπόδιστη και ελεύθερη έκφραση των ιδεών».

«Προφανώς», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος, «και για να συναποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας μια ολόκληρης περιοχής στην καρδιά της Αθήνας».

Ακόμη, παρατήρησε ότι «μετά την κομματική και ιδεολογική κάλυψη των αντιεξουσιαστών η κυβέρνηση περνά στο επόμενο στάδιο: τη διαβούλευση, τη συναπόφαση και τη συνδιαχείριση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με εκείνους που την αμφισβητούν και τη δυναμιτίζουν».Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., είναι «οι αντιεξουσιαστές, οι καταληψίες και οι μπαχαλάκηδες να δίνουν οδηγίες στην Αστυνομία».

«Η κυβέρνηση και ο κ. Τόσκας ας καταλάβουν επιτέλους ότι καθήκον και αποστολή τους είναι να φροντίζουν και να προστατεύουν μία μόνο «συλλογικότητα» τους Έλληνες πολίτες, τις οικογένειες και τις περιουσίες τους», πρόσθεσε και κατέληξε: «Πρώτη προτεραιότητα για την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών».