Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά εξαπολύει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό, κατηγορώντας τον πως δημιουργεί προσκόμματα μέσω της αύξησης διατηρητέων κτιρίων στην έκταση προς αξιοποίηση.

Ο κ. Καμμένος με δήλωσή του βάλλει ευθέως κατά του υπουργού Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τον «πολέμιο κάθε πρωτοβουλίας ιδιωτικών επενδύσεων που στοχεύουν σε ανάσα ανάπτυξης για τη χώρα».

Κατηγορεί τον κ. Μπαλτά ότι υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, βάζοντας όπως του καταλογίζει «φρένο» σε μία ακόμα στρατηγικής σημασία επένδυση ενώ αυτή βρίσκεται στην τελική της φάση, αφού αναμένεται η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ματαιωθεί η επένδυση της Lamda Development για την ανάπλαση του χώρου του παλιού αερολιμένα στο Ελληνικό, αλλά και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις του υπουργού να δυναμιτίσουν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, σημειώνει:

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποδεδειγμένα ανακηρυχθεί το τελευταίο διάστημα πολέμιος κάθε πρωτοβουλίας ιδιωτικών επενδύσεων που στοχεύει να δώσει ανάσα ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τόσο της επένδυσης του Γκόλφ Αφάντου Πολιτισμού όσο και του Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου που χαρακτηρίστηκαν αρχαιολογικοί χώροι.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καμμένο, ο Αριστείδης Μπαλτάς προκαλεί την ανατροπή της μεταβατικής συμφωνίας για την ανάπλαση της περιοχής, καθώς προωθεί την αύξηση των κτιρίων που κρίνονται διατηρητέα μετά από εισήγηση της Γενικής συνέλευσης μελών ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρει η απόφασή του αφορά τους χώρους του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά και πρώην Αμερικανικού Κολεγίου (εγκαταστάσεις ΥΠΑ).

«Το υπουργείο θα πρέπει να γνωστοποιήσει ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από την κήρυξη του συγκροτήματος ως διατηρητέο καθώς και τους λόγους που περίμεναν τόσα χρόνια μέχρι να παρθεί η απόφαση της ενέργειας αυτής», καταλήγει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, εγκαλώντας τον Υπουργό Πολιτισμού για τις αποφάσεις του και ζητώντας του ξεκάθαρες εξηγήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού φέρεται να προωθούν σχέδια για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων, σειράς κτισμάτων που βρίσκονται.

Ανάλογα προβλήματα δημιούργησαν ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίες όμως υπερκεράστηκαν, αλλά και στην Αφάντου στη Ρόδο όταν το υπουργείο κήρυξε το σύνολο της υπό παραχώρησης έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτά τα προβλήματα στην Αφάντου δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. 

Πρόβλημα πιθανόν θα υπάρξει και στον διαγωνισμό για το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, καθώς μεγάλο μέρος, της υπό παραχώρησης έκτασης, αξιολογείται ως υποψήφιο για να κηρυχθεί χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.