Τετ α τετ με ηγέτες αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ είχε στο Ρίο ο Γιώργος Παπανδρέου όπου βρίσκεται για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με σκοπό την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Παπανδρέου, που είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ των οποίων, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την πορεία της αριστεράς, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την τρομοκρατία.

Για τις σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη και ο κόσμος μίλησε με τον Μπαν Κι Μουν, τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο Γ. Παπανδρέου φτάνοντας στη Βραζιλία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για πρώτη φορά, με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων σημειώνοντας ότι «η πρωτοβουλία να ενταχθούν αθλητές πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχει μεγάλη συμβολική σημασία». Όπως είπε «έχουμε, ο καθένας μας, την εθνική μας σημαία, αλλά μας ενώνει όλους η αξία της ειρήνης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιάς». Και συμπλήρωσε: «Υπενθυμίζει σε όλους τις πραγματικές αξίες του Ολυμπισμού, αλλά και την ανάγκη προώθησης της ιδέας της Εκεχειρίας, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μιας ιδέας, που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και αναδεικνύει πως η ευγενής άμιλλα μπορεί να συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη».