Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με αφορμή τις ζημιές που σημειώθηκαν στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια της κατάληψης από τους συμμετέχοντες «No Border Camp»

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον κ. Φίλη πως «προκαλεί, άλλη μια φορά, όλους τους Έλληνες», αποδεικνύοντας, όπως υποστήριξε,« έμπρακτα ότι στέκεται απέναντι στους ικανούς που προβάλλουν τη χώρα και δίπλα στους μπαχαλάκηδες που την εκθέτουν» και πρόσθεσε:

Υπόλογος για την ανοχή της κατάληψης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις ζημιές που προκάλεσαν εκεί οι αναρχικοί, προθυμοποιείται τώρα να καλύψει, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου – από τα χρήματα, δηλαδή, των αγρίως φορολογούμενων Ελλήνων – το κόστος της αποκατάστασης, ύψους 40.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, Νέα Δημοκρατία σημειώνει πως ο κ. Φίλης «που αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, τις εκκλήσεις των Πρυτανικών Αρχών, αλλά και τις εισαγγελικές παραγγελίες, για την έγκαιρη αντιμετώπιση της παρανομίας και των αθλιοτήτων που συντελούνταν από τους αναρχικούς, προκειμένου να αποτραπούν καταστροφές στην δημόσια περιουσία» και συνέχισε:

Είναι, ταυτόχρονα, ο ίδιος που αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα – ύψους 9.000 ευρώ – για την αποστολή της εθνικής μας ομάδας στη Μαθητική Ολυμπιάδα, όπου οι μαθητές μας πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις.

Το υπουργείο Παιδείας απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ και τονίζει:

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. μέσω της Αναπληρώτριας Υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου και του  Γενικού Γραμματέα  κ. Γιάννη Παντή, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον  Πρύτανη του ΑΠΘ κ. Μήτκα και σε συνεχή  διαβούλευση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις Αστυνομικές Αρχές και τους τοπικούς  εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός όλων ήταν να αποφευχθούν βίαια επεισόδια και να αποσοβηθούν πιθανές καταστροφές εντός και εκτός του Ιδρύματος.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με σύνεση και υπομονή από όλους τους εμπλεκόμενους και την Πανεπιστημιακή κοινότητα, διασφαλίζοντας την ηρεμία και το δημόσιο συμφέρον κατά τον καλύτερο τρόπο.

Στις 27/7/2016  ο Πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε  το Υπουργείο, παραθέτοντας αναλυτικό κατάλογο ζημιών που είχαν γίνει στα κτήρια και σε άλλες υποδομές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Αυτές αφορούσαν κυρίως γκράφιτι σε τοίχους, αναγραφή συνθημάτων και ορισμένες άλλες φθορές σε αντικείμενα και εξοπλισμό.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Πανεπιστημίου και με εντολή του Γ.Γ., ανέλαβε να καλύψει άμεσα τις ζημιές, με έμφαση στην πλήρη αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής,  διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 40.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του.

Από τα παραπάνω, αναδεικνύονται οι  υπεύθυνοι χειρισμοί  του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου προβλήματος,  έναντι των κραυγών και της ανεύθυνης στάσης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, που επιζητούν σε κάθε ευκαιρία τη σύγκρουση και την όξυνση, στο πλαίσιο του δόγματος «τάξη και ασφάλεια», αδιαφορώντας για το κόστος  ακόμη και σε ανθρώπινες απώλειες. Η ΝΔ που κόπτεται δήθεν για τα χρήματα των φορολογουμένων φαίνεται ότι προτιμά αυτά να κατασπαταλώνται σε πανάκριβες προμήθειες χημικών και δακρυγόνων ή σε αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα θύματα της βίας και του αυταρχισμού τύπου "ζαρντινιέρας".

Ας σοβαρευτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι καιρός να αντιληφθεί   ότι τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα όπως το προσφυγικό ή αυτά της νεολαίας,  πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, περίσκεψη  και τις κατάλληλες πολιτικές.  Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο άσφαιρης και ανεύθυνης αντιπολίτευσης. Ας πάψει η  ΝΔ  και ο κ. Μητσοτάκης να αναζητούν την ταυτότητά τους  στον αυταρχισμό και στον παρηκμασμένο συντηρητισμό άλλων εποχών.

Τέλος, ενημερώνουμε τον απληροφόρητο συντάκτη της ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας ότι το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ξέρει πολύ καλά τις  Ολυμπιάδες στις οποίες μετέχουν οι μαθητές μας με εξαιρετικά αποτελέσματα,  δεν γνωρίζει  να υπάρχει διοργάνωση με τίτλο "Μαθητική Ολυμπιάδα" που, μάλιστα, θα όφειλε να χρηματοδοτήσει. Συνεπώς, δεν έχει να απαντήσει κάτι σχετικό με αυτήν.