Υπαινιγμούς ότι η συμπληρωματική εργολαβία για το οδικό έργο Καλλονή - Σίγρι στη Λέσβο ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, δόθηκε χωρίς στην κοινοπραξία που συμμετέχει κατά κύριο λόγο ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας λόγω της σχέσης του με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, αφήνουν με ερώτησή τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Έχει σχέση η συντονισμένη και αποτελεσματική κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων επίλυση του ζητήματος, με το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης όπως εδήλωσε σχετίζεται με τους εργολάβους;», ερωτούν οι κύριοι Γιάννης Μανιάτης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Βασίλης Κεγκέρογλου, σε συνέχεια καταγγελίας που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Κεγκέρογλου.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως παρότι αρχικά για την κατασκευή του έργου Καλλονή – Σίγρι είχε υπογραφεί σύμβαση 38 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία είχε δοθεί παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση του έργου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, «ταυτοχρόνως κινήθηκαν διαδικασίες από πολλές υπηρεσίες αλλά με απόλυτο συντονισμό ως προς το αποτέλεσμα, ώστε να δοθούν συμπληρωματικά 12,8 εκ.€ περίπου, μέσω συμπληρωματικής σύμβασης, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού».

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές, για την επίμαχη σύμβαση, θετικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο για συμπληρωματικές συμβάσεις μεγάλου ύψους (περίπου του 30% του έργου), αλλά σε κάθε ανάλογη περίπτωση διεξαγόταν νέος διαγωνισμός.

«Επειδή εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων συμβάσεων, αλλά μόνο η γνώμη του διορισμένου από τον κ. Σπίρτζη κ. Κοτσώνη και του συμβουλίου που προΐσταται. Έχει σχέση η συντονισμένη και αποτελεσματική κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων επίλυση του ζητήματος, με το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης (Υπουργός) όπως δήλωσε σχετίζεται με τους εργολάβους», ερωτούν με έμφαση οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προσθέτουν: «Με βάση ποιες κατευθύνσεις αλλάζει πολιτική το Υπουργείο και οδηγείται σε συμπληρωματική σύμβαση και όχι σε νέες δημοπρασίες και ανοιχτό διαγωνισμό;».

Οι κύριοι Μανιάτης, Παπαθεοδώρου και Κεγκέρογλου, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα, και συγκεκριμένα η απόφαση και η γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής ότι συμφωνεί με την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με επιπλέον προϋπολογισμό στο 30% του έργου, η γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η απόφαση του Κεντρικού Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, καθώς και όλες οι εισηγήσεις των υπηρεσιών για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

«ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1) Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Νίκο Παρασκευόπουλο

2) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

κ. Χρήστο Σπίρτζη

3) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

κ. Γιώργο Σταθάκη

Θέμα:

Κύριοι Υπουργοί,

Για την κατασκευή του έργου Καλλονή - Σίγρι στη Λέσβο είχε υπογραφεί σύμβαση 38 εκ.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων ΄Εργων έδωσε παράταση ενός (1) έτους για την υλοποίηση του έργου και ταυτόχρονα κινήθηκαν διαδικασίες από πολλές υπηρεσίες αλλά με απόλυτο συντονισμό ως προς το αποτέλεσμα, ώστε να δοθούν συμπληρωματικά 12,8 εκ.€ περίπου, μέσω συμπληρωματικής σύμβασης, χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού.

Επειδή το κεντρικό τεχνικό συμβούλιο παρά την προειδοποίησή μας στη Βουλή στις 3 Αυγούστου με απόφαση που πήρε 4 Αυγούστου γνωμοδοτεί θετικά για την συμπληρωματική σύμβαση 12,8 εκ.

Επειδή τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο για συμπληρωματικές συμβάσεις μεγάλου ύψους (περίπου του 30% του έργου), αλλά σε κάθε ανάλογη περίπτωση διεξαγόταν νέος διαγωνισμός.

Επειδή εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων συμβάσεων, αλλά μόνο η γνώμη του διορισμένου από τον κ. Σπίρτζη κ. Κοτσώνη και του συμβουλίου που προΐσταται.

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

1. ΄Εχει σχέση η συντονισμένη και αποτελεσματική κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων επίλυση του ζητήματος, με το γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης (Υπουργός) όπως εδήλωσε σχετίζεται με τους εργολάβους.

2. Με βάση ποιες κατευθύνσεις αλλάζει πολιτική το Υπουργείο και οδηγείται σε συμπληρωματική σύμβαση κα όχι σε νέες δημοπρασίες και ανοιχτό διαγωνισμό.

Παρακαλούμε να μας καταθέσετε:

Α) Την απόφαση και τη γνώμη της Διαχειριστικής Αρχής, ότι συμφωνεί με την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης με επιπλέον προϋπολογισμό στο 30% του έργου.

Β) Την γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Γ) Την απόφαση του Κεντρικού Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων ΄Εργων, καθώς και όλες τις εισηγήσεις των υπηρεσιών για την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Μανιάτης

Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Βασίλης Κεγκέρογλου»