Για τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση των αρχηγών των χωρών του "Νότου" της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή επτά χωρών (Γαλλία,Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Μάλτα), αποτελεί ένα στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η συνεργασία των λαών του Νότου αποτελούσε στόχο προσωπικό του Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια. Από τα χρόνια της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οραματιζόταν έναν ισχυρό δεσμό των λαών της Μεσογείου, που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβλήματα αλλά και κοινές λύσεις. 

Το 2014 με αφορμή τις ευρωεκλογές και την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν η πρόταση αυτή συγκεκριμενοποιήθηκε. 

Στη διακήρυξη του για τις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η Αριστερά Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης. 

Η υποψηφιότητα του ελληνα πρωθυπουργού τότε είχε σε μεγάλο βαθμό στηριχθεί σε αυτόν τον στόχο. 

«Η υποψηφιότητα Τσίπορα έχει ένα βαθύ συμβολικό χαρακτήρα που ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα, που απεικονίζει την αφύπνιση του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως τη θέληση της ευρωπαϊκής Αριστεράς να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να σηματοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης των λαών ανατρέποντας την πορεία «γερμανοποίησης» της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη η δημιουργία του συνδυασμού Lista Tsipras στην Ιταλία»

Η αναμενόμενη αποτυχία εκλογής αλλά η μεγάλη ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2014, έδωσαν το σύνθημα για έναν ισχυρό Νότο, που αποτέλεσε από τα κεντρικά επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. 

«Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:  Να επιδιώξουμε κοινό αγώνα με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, το νέο μνημόνιο, οι εκλογές του Σεπτεμβρίου και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν άφησε περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα να πάρει τις δέουσες πρωτοβουλίες για την υλοπoίηση του σχεδίου αυτού. 

Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός τέτοιου μετώπου.Στο επίκεντρο της διάσκεψης -που σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό σχεδιάζεται να διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου- αναμένεται να τεθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό-θεσμικό επίπεδο και θα συνιστά ουσιαστικά μια προσπάθεια κοινού βηματισμού των χωρών του ευρωπαϊκού "Νότου" απέναντι σε αυτές, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.