«Το ζήτημα με την κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αφορά την αξιοπιστία του σχολείου, δεν πρόκειται για κλαδικό ζήτημα», υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο των δημοσιευμάτων περί αντιδράσεων της τρόικας, στις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων και κυρίως στο νέο εργασιακό πλαίσιο των εκπαιδευτικών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «αν ο σύλλογος καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων λειτουργεί υπό το κράτος πιέσεων, δεν μπορεί εγγυηθεί ούτε την αξιοπιστία των τίτλων σπουδών». Είπε μάλιστα ότι «τώρα ο σχολάρχης απολύει όποιον θέλει, όποτε θέλει και αυτό δεν μπορεί να διαμορφώσει εκπαιδευτικό ήθος».

Παράλληλα, είπε πως θα γίνονται απολύσεις που θα οφείλονται όχι σε συρρίκνωση τμημάτων, αλλά δεν θα μπορούν να γίνουν αναιτιολόγητες απολύσεις. 

Ο υπουργός μάλιστα κατήγγειλε ότι πήγαιναν στα σχολεία επιθεωρητές εργασίας και οι σχολάρχες καλούσαν τους σεκιούριτι για να τους εμποδίσουν. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει την εκπαιδευτική πολιτική των κυρίων Ράλλη και Παπανούτσου του 1977.

Ο κ. Φίλης δήλωσε επίσης πως ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να προσφέρει επιπλέον ιδιωτικές παροχές, αλλά θα πρέπει να τις δηλώνει και αν γίνονται επί πληρωμή να φορολογούνται. 

Όσον αφορά στο δημόσιο σχολείο, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν υπάρχει θέμα μαζικών συγχωνεύσεων σχολείων και πρέπει να διαφυλάξουμε το σχολείο της γειτονίας.

Εκανε γνωστό ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για 21.000 αναπληρωτές, όσα είναι δηλαδή τα κενα στα σχολεία, ενω για πρώτη φορά έχουν ήδη παει όλα τα βιβλία στα σχολεία.

Σχετικά με τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ο κ. Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περίπου 20.000 προσλήψεις σε βάθος τριετίας και απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει προηγηθεί συνεννόηση με την τρόικα, επέμεινε ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε ακόμα την ίδρυση επιπλέον 400 τμημάτων ένταξης, ενώ τα ολοήμερα θα λειτουργούν όπως και πέρυσι, χωρίς όμως επτάωρα μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, σε μη λειτουργικά κτήρια.

Τέλος ο κ. Φίλης, επανέλαβε ότι σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα δημιουργηθούν τμήματα υποδοχής των παιδιών των προσφύγων, αλλά και νηπιαγωγεία και δομές δημιουργικής απασχόλησης, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να μπουν σταδιακά στα σχολεία.