Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αυτή τη φορά με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στη Μονή Πετράκη. Από την πλευρά της, η Ιερά Σύνοδος καταγγέλει πως το κτίριο «δεν έχει οποιαδήποτε αστυνομική προστασία».

Τα ξημερώματα της Δευτέρας άγνωστοι πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ δύο αυτοκίνητα, που βρίσκονταν μέσα στη Μονή Πετράκη, στην συμβολή των οδών Ιασίου και Γενναδίου στο Κολωνάκι, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει πως «περίπου στις 3.00 ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με περίπου 10 βόμβες μολότοφ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου», καταγγέλοντας παράλληλα την έλλειψη αστυνομικής προστασίας. 

«Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε τα χειρότερα. Μακάρι να γίνει πλήρως κατανοητό στην κοινωνία μας ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν εξυπηρετούν κανέ­ναν και να επικρατήσει η ειρήνη και η καταλλαγή του Θεού μεταξύ των ανθρώ­πων. Ευχόμαστε ο Θεός να συγχωρεί τους δράστες», σημειώνει.

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση και επισημαίνει:

Ενέργειες τέτοιου είδους οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας. Η άσκηση του λατρευτικού δικαιώματος και οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι ζητήματα που απαιτούν πλήρη σεβασμό. 

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζει πως η επίθεση «προκαλεί αποτροπιασμό» και σημειώνει ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Η συνταγματικά κατοχυρωμένη θρησκευτική ελευθερία και η απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας περιφρουρούνται αυστηρά από την Πολιτεία και καμία πράξη βίας δεν θα γίνει ανεκτή», υπογραμμίζει η κυρία Γεροβασίλη.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τον εμπρησμό στη Μονή Πετράκη.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος:

Η αλυσίδα των επιθέσεων και βανδαλισμών κατά ναών μεγαλώνει. Ο βέβηλος συμβολισμός τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους πραγματικούς σκοπούς και επιδιώξεις των δραστών. Η αποθράσυνσή τους συνδέεται με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας – αρνείτο να καταδικάσει αυτά τα φαινόμενα βίας και ανομίας. Έστω και τώρα ας βάλει τέλος στην ιδιόμορφη αυτή ιδεολογική – κομματική κάλυψη που δίνει στους αντιεξουσιαστές.

Με τη σειρά του, το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «μετά τις επιθέσεις σε Ναούς, αυτή τη φορά στόχος των βανδάλων ήταν τα γραφεία της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη».

«Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τους χώρους λατρείας και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Όμως με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανοχή στελεχών της στη βία, η χώρα μοιάζει ξέφραγο αμπέλι έρμαιο στις ορέξεις της κάθε ομάδας», προσθέτει το Ποτάμι.