Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός απροόπτου, θα ανέβει στο βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr στη φετινή ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του, δεν πρόκειται να δώσει υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν, δεδομένου ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της οικονομίας, τη χρονική περίοδο που θα στηθούν οι κάλπες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εντολή που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του και τα στελέχη της ΝΔ που ασχολούνται με το γαλάζιο πρόγραμμα, είναι «σοβαρότητα και αξιοπιστία», καθώς θέλει να παραμείνει μέσα στη «στρατηγική της αλήθειας» που έχει επιλέξει. Η στρατηγική αυτή, όπως εξηγούσαν από το επιτελείο του, επιβάλλεται από τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, που αφήνουν ελάχιστα περιθώρια κινήσεων και κυρίως απαιτούν ειλικρίνεια, για να βγει η χώρα από την κρίση.

Κεντρικό αφήγημα του κυβερνητικού πλαισίου της ΝΔ, θα είναι η Συμφωνία Αλήθειας, την οποία έχει ήδη παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βάση του 4% (ρυθμοί ανάπτυξης) και 2% (πλεονάσματα), όμως για να επιτευχθεί χρειάζονται δύο προϋποθέσεις: επιθετικές μεταρρυθμίσεις και ένα μεγάλο επενδυτικό σοκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ μπορούν να φέρουν 213 δις. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ στην επόμενη πενταετία και 120.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια λογική θα έχουν όλες οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα εξηγήσει ότι για να εφαρμοστούν δεν θα χρειαστούν χρήματα που η χώρα δεν διαθέτει. Από πού θα χρηματοδοτηθεί το γαλάζιο πρόγραμμα; «Ουσιαστικά οι περισσότερες πρωτοβουλίες και μάλιστα αυτές που έχουν να κάνουν με ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, δεν θα απαιτούν χρήματα», έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. «Μείωση της φορολογίας και μείωση δαπανών μπορούν να φέρουν αποτελέσματα», εξηγούσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η μείωση της φορολογίας θα γίνει μέσα από μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα περιλαμβάνει σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. Ουσιαστικά θα είναι ένα πιο απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα προβλέπει λιγότερες φορολογικές κλίμακες και θα προσαρμόζει τους φορολογικούς συντελεστές, ρεαλιστικά ανάλογα με την απόδοση της οικονομίας.

Το άλλο σκέλος, η μείωση δηλαδή των δαπανών, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη, που έφερναν ως παραδείγματα, την επιχορήγηση που υπάρχει σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό προς στα ευγενή ταμεία και ξεπερνά το 1 δις ετησίως, τις υπερβάσεις που κάνουν τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στην περιφέρεια του Δημοσίου, οι οποίες στο 2015 ξεπέρασαν τα 500 εκ. ευρώ και τις οι αυξήσεις ύψους 150 εκ. ευρώ που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δημόσιους υπαλλήλους  χωρίς καμία αξιολόγηση.

Παράλληλα από τη ΝΔ κλείνουν κάθε συζήτηση για το μισθολογικό κόστος, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή ήδη οι μισθοί είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό. «Έχει να κάνει με το κόστος χρήματος, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε φτηνό τραπεζικό δανεισμό. Έχει να κάνει με το κόστος της ενέργειας, καθώς δυστυχώς η βιομηχανία μας έχει πολύ πιο ακριβό κόστος παραγωγής από ότι οι γειτονικές χώρες. Έχει να κάνει με το κόστος της γραφειοκρατίας και της ρυθμιστικής συμμόρφωσης με ένα κράτος το οποίο επιμένει και σήμερα να ασκεί τον εποπτικό του ρόλο με τρόπο γραφειοκρατικό και τελικά αντιπαραγωγικό» έλεγαν χαρακτηριστικά.