Για νόμους που ψηφίστηκαν αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, με τις μεταρρυθμίσεις στην ουσία να μην έχουν προχωρήσει μιλά σημερινό δημοσίευμα της Bild, το οποίο χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ''αντίπαλο της μεταρρύθμισης''. 

Η Bild επικαλείται την εσωτερική μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου Αθηνών INERP, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι υιοθετήθηκαν μεταρρυθμίσεις από την ελληνική Βουλή, μόνο το 13% εφαρμόζονται στην πράξη. 

Αυτό εξηγεί στην εφημερίδα ο CEO του INERP Παναγιώτης Καρκατσούλης τονίζοντας ότι ''παρότι η κυβέρνηση θεσπίζει νόμους ανάλογα με τις συμφωνίες που γίνονται, τελικά στην πράξη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μποϊκοτάρονται.

Η εφημερίδα παρουσιάζει μάλιστα και παραδείγματα:

  • Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η οποία παρότι έχει συμφωνηθεί από το 2015, πριν από δύο μήνες δόθηκε έξτρα προθεσμία για να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα. 
  • Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, η οποία τώρα ''φρενάρεται'' από το υπουργείο Πολιτισμού. 
  • Το 2015 ψηφίστηκε νόμος κατά της κυβερνητικού ελέγχου στη διοίκηση, ωστόσο λίγο αργότερα διορίστηκαν αμέτρητοί ''σύμβουλοι'' για να κάνουν αυτόν τον έλεγχο. 

Όπως τονίζει ο κ. Καρκατσούλης, ''το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να δει την αλήθεια και έτσι θέλει να προκαλέσει νέα κρίση του Ευρώ''.