«Η αναμόρφωση του κράτους που συντελέστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν αναγκαία για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας», ανέφερε απόψε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε όσα έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, «μεταρρυθμίσεις προοδευτικές για μια Πολιτεία που πρέπει να βασίζεται σε αρχές και αξίες».

«Αν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην κατοχύρωση των αξιοκρατικών προσλήψεων και στη μείωση του προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι σήμερα οι πιστωτές θα απαιτούσαν να γίνουν άμεσα 200.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων» υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης σημειώνοντας ότι «αφού η χώρα για πρώτη φορά έμαθε το καλοκαίρι του 2010 τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την απογραφή, η κυβέρνηση προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση υπαλλήλων που έγινε ποτέ, υπαλλήλων που σήμερα είναι κατά 130.000 λιγότεροι».

Η κυβέρνηση κατάφερε να μην τίθεται καν θέμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα, υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Διαύγεια στο οποίο εντάχθηκαν 2357 φορείς και μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί εκεί 1.458.000 αποφάσεις. Αναφερόμενος στον Καλλικράτη είπε εξοικονομήθηκαν χρήματα αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε και επαρκής χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΟΤΑ ενώ οι περιφέρειες έχουν έσοδα και για πρώτη φορά μεταφέρονται σε αυτές απευθείας κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ραγκούσης υπενθύμισε ότι «από το Σεπτέμβριο ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει στα ΚΕΠ γιατί θα μπορεί μέσα από τον υπολογιστή του να παίρνει τα έγγραφα που χρειάζεται» ότι το «νέο πειθαρχικό δίκαιο μετά από 60 χρόνια βάζει τέλος στην ατιμωρησία στο δημόσιο και θα τίθενται σε αργία αυτοδίκαια οι υπάλληλοι αν παραπέμπονται για βαριά αδικήματα» ενώ το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα οδηγήσει στην άρση των μισθολογικών ανισοτήτων.

Ανέφερε επιπλέον ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο Καλλικράτης του κράτους και στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η Λευκή Βίβλος για τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Επικαλέστηκε επίσης στοιχεία για την εφαρμογή του νόμου για την απόδοση ιθαγένειας που δείχνουν ότι ενώ το 2010 είχαν γίνει 10.500 πολιτογραφήσεις, τους τελευταίους μήνες με το νέο νόμο, έχουν γίνει 2.347 πολιτογραφήσεις εκ των οποίων οι 2000 αφορούν ομογενείς και οι υπόλοιποι είναι παιδιά δεύτερης γενιάς. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τρομοκράτηση μικρών παιδιών στις αυλές των σχολείων σήμερα στη λογική της μισαλλοδοξίας», είπε ο κ. Ραγκούσης.

Για τον νέο τομέα ευθύνης του στο υπουργείο Υποδομών, ο κ. Ραγκούσης, αφού αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που προχώρησε επί των ημερών του κ. Ρέππα, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν στο υπουργείο εκπρόσωποι όλων των κομμάτων προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των συμβάσεων παραχώρησης και αυτό διότι όπως τόνισε η υπόθεση της ανάπτυξης είναι εθνική και πρέπει να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή διάθεση συνεννόησης.