current views are: 8

10 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση17:20

Αυξάνει τις πιέσεις για έκδοση των αξιωματικών η Άγκυρα – Έτοιμο νέο αίτημα έκδοσης

Αυξάνει τις πιέσεις προς την Αθήνα η Άγκυρα προκειμένου να εκδώσει η ελληνική δικαιοσύνη τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Δημοσίευση 17:20’

Αυξάνει τις πιέσεις προς την Αθήνα η Άγκυρα προκειμένου να εκδώσει η ελληνική δικαιοσύνη τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Αυξάνει τις πιέσεις προς την Αθήνα η Άγκυρα προκειμένου να εκδώσει η ελληνική δικαιοσύνη τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έχει έτοιμο το ένταλμα έκδοσης και το κατηγορητήριο που είναι αρκετά βαρύ για τους στρατιωτικούς καθώς κατηγορούνται για «παραβίαση του συντάγματος δια βίας, απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα».

Σύμφωνα με το CNN Turk το ένταλμα έκδοσης έχει σταλεί από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα αναλάβει να το αποστείλει στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ, η διαδικασία που προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα: 1) Σε πρώτη φάση το αίτημα θα πρέπει να κατατεθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 2) Η ελληνική πρεσβεία θα διαβιβάσει τον φάκελο στο υπουργείο Εξωτερικών. 3) Το υπουργείο Εξωτερικών θα προωθήσει τον φάκελο στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας έχουν πάρει ήδη δύο αναβολές προκειμένου να περάσουν από την Επιτροπή Ασύλου.

Η διαδικασία των συνεντεύξεων θα αρχίσει με τους πρώτους δύο στις 19 Αυγούστου και οι υπόλοιποι στις 23, 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη διαδικασία, αφού ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις, ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει την πρωτοβάθμια απόφαση. Σε περίπτωση που είναι αρνητική, οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους.


σχετικα αρθρα