Τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου αρχίζει να προκαλεί το κλείσιμο της Παναγίας της Σουμελά λόγω των εργασιών που πραγματοποιούν οι τουρικές αρχές, με την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη να εκφράζει με ανακοίνωσή της την δυσαρέσκειά της για το γεγονός. 

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη:

Δυστυχώς, φέτος η Ορθοδοξία δεν θα εορτάσει τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, λόγω των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούν εκεί οι αρμόδιες τουρκικές αρχές. 
 
Λυπούμαστε πολύ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. 
 
Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. 

Έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας το τουρκικό κράτος αποφάσισε το επ' αόριστον «λουκέτο» της ιστορικής Μονής απογοητεύοντας χιλιάδες Πόντιους και Έλληνες ανά τον κόσμο, αφού η σχετική άδεια ανακλήθηκε.

Σύμφωνα με το το dogma.gr η αιτιολογία που προέβαλαν οι τουρκικές αρχές αναφορικά με το κλείσμο της ιστορικής Μονής ήταν προβλήματα στατικότητας , μια δικαιολογία βεβαια που δεν έπεισε αρκετά τους κύκλους του Πατριαρχείου, αλλά και τους εκπροσώπους του ποντιακού ελληνισμού θεωρώντας την προσχηματική, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής.

Τον Ιούνιο του 2010, η Άγκυρα έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές.