Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ελληνικό και τουρκικό ΥΠΕΞ, σχετικά με το Κυπριακό. Προϋποθέσεις «εκ των ων ουκ άνευ» για λύση στο Κυπριακό χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την κατάργηση του «αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων» και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, σε απάντησή του σε σχετική αναφορά από την Άγκυρα.

«Η εισβολή και η συνεχιζόμενη παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο είναι μόνο πηγές αστάθειας, ανασφάλειας και δεινών για όλους τους κατοίκους της νήσου» τονίζει η Αθήνα.

Επιπλέον, η ανακοίνωση τονίζει «για άλλη μια φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής». 

Τέλος, σχετικά με αναφορές της Άγκυρας στις θέσεις που εξέφρασε ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, το υπουργείο αναφέρει ότι «οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης, μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή του ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως «ατυχή προσέγγιση» αυτή που «συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς» όπως διαφαίνεται από την «ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», και με την ευκαιρία αυτή, όπως αναφέρει, υπενθυμίζει «ότι η Ελλάδα εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους (Οrtaklık Devleti) και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί. Όσο για το γεγονός ότι το πραξικόπημα δεν καρποφόρησε, αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη χρήση εκ μέρους της Τουρκίας, του δικαιώματός της να παρέμβει - δικαίωμα που απέρρεε από το σύστημα των εγγυήσεων».

«Αυτή την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση «που το τουρκικό έθνος, με το μεγάλο δημοκρατικό αγώνα του αποτελεί εμπόδιο στη διενέργεια πραξικοπήματος, και είναι πυκνές οι διαπραγματεύσεις προς την επίλυση του κυπριακού, αναμένουμε ότι η Ελλάδα, ως εγγυήτρια χώρα, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση»