Για νομοθετική πρωτοβουλία εντός του Αυγούστου, η οποία θα κατοχυρώσει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για την πρόσληψη καθαριστριών στα νοσοκομεία μιλά σήμερα με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μία μέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ να «παγώσει» προσωρινά τους διαγωνισμούς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Πολάκη:

Αποτελεί αμετάκλητη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία και η προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση θα αναλάβει, εντός του Αυγούστου, νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατοχυρώνει αυτή την πολιτική επιλογή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξοικονόμησης πόρων, προστασίας των εργαζομένων και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας. 

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας χθες «πάγωσε» προσωρινά τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα, που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό είχε ξεσπάσει μεγάλη κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και τις δικαστικές Ενώσεις.

Αναλυτικότερα, την τελευταία μέρα του περασμένου Ιουλίου η Αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε δύο διοικητικά στελέχη του Νοσοκομείου Τρικάλων, τον διευθυντή και υποδιευθυντή της νοσηλευτικής μονάδας.

Τα δύο στελέχη συνελήφθησαν, καθώς προσέλαβαν καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας και έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο εργολάβος καθαριότητας, αλλά και προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο δικαστής του τοπικού Πρωτοδικείου.

Ο κ. Πολάκης, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook επετέθη από την μια μεριά στην απόφαση της Δικαιοσύνης και την προσωρινή διαταγή του Πρωτοδίκη και από την άλλη την επιβολή του νόμου από τα αστυνομικά όργανα.