Την πολιτική ατζέντα της ΝΔ θα επιχειρήσει να βάζει καθημερινά στο δημόσιο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας παράλληλα την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα. Για τα γαλάζια στελέχη σε λίγο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου θα «ξεμείνει» από επικοινωνιακές κινήσεις, οι οποίες είχαν πυκνώσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει χρόνο στην εξουσία. Ως ένα τέτοιο παράδειγμα στη ΝΔ, φέρουν τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που επιχείρησε να ανοίξει ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, που σύντομα σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει την τελική πρόταση του κόμματός του την οποία θα καταθέσει και στη Βουλή, και το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα για τη χώρα, αντιμετωπίστηκε από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του ευκαιριακά. Όπως υπενθύμιζαν από τη ΝΔ, η σχετική συζήτηση άνοιξε από τον κ. Τσίπρα, την ημέρα που η κυβέρνηση έπαιρνε προθεσμία 24 ωρών για να κλείσει τα προαπαιτούμενα του προγράμματος και να λάβει την τελευταία δόση από τους δανειστές.

«Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μια φιέστα στο προαύλιο της Βουλής, παρουσίασε κάποιες προτάσεις οι οποίες ήταν όλες διαποτισμένες από την ψευτο-αριστερή ιδεοληψία που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση και μετέθεσε το τέλος της διαβούλευσης στην επόμενη άνοιξη», σημείωνε στο newpost.gr, ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. Για τον κ. Μητσοτάκη και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, έπρεπε να έχουν καταρχήν τη σφραγίδα της συναίνεσης, την οποία όπως τονίζουν έχει σπάσει ο κ. Τσίπρας με την πολιτική συμπεριφορά του και κυρίως να συνδέονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

«Δεν είδαμε ούτε μία πρόταση, στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που να προσαρμόζει το νέο Καταστατικό Χάρτη στις ανάγκες που έχει η χώρα στο αναπτυξιακό πεδίο όπου υπάρχει η μόνη έξοδος από την κρίση, στην Παιδεία, στο Περιβάλλον και στη Δημόσια Διοίκηση. Αντ΄αυτού παρακολουθήσαμε μια φιέστα έξω από το Κοινοβούλιο, που το έντυσαν με τα κομματικά τους λάβαρα», έλεγαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, όπως σημείωναν οι συνεργάτες του, είναι αποφασισμένος να μη χάσει η Ελλάδα άλλη μια ευκαιρία για μεταρρύθμιση των Θεσμών.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύσει στη συγκρότηση ενός μετώπου των δημοκρατικών δυνάμεων, όπως λέει, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα στηρίξουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα. Ήδη έχει στα χέρια του το προσχέδιο που του παρέδωσε ο αρμόδιες συντονιστής Κώστας Τασούλας, ενώ οι κύριες γραμμές είχαν παρουσιαστεί από τον ίδιο στις 28 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και σε ειδική εκδήλωση στο πρόσφατο 10ο Συνέδριο του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές βρίσκονται σε διαβούλευση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς για παράδειγμα στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, υπήρχαν στελέχη όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είχαν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας εκδοχής, με διαφορετικές όμως αναλύσεις και με κοινό σημείο τη μη αλλαγή του πολιτεύματος και την αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής.

Οι προτάσεις που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα είναι:

  • Διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητεία της Βουλής, με κατάργηση της δυνατότητας για προσχηματικούς πολιτικούς ελιγμούς που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  • Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.
  • Δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων - κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.
  • Επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.
  • Αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας. 
  • Ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.
  • Κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  • Απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
  • Κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.