Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η δημοσίευση των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, τα οποία δείχνουν ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο.

Ως το «οδυνηρό “αποτύπωμα” της αριστερής ιδεοληψίας, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, της εσωτερικής στάσης πληρωμών, της ανικανότητας και ατολμίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, των παλινωδιών και υστερήσεων στην πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», χαρακτηρίζει ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει πως «το αποτέλεσμα είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνεχίζεται και να επιβαρύνεται» και προσθέτει:

Για το λόγο αυτό απαιτείται, άμεσα, η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της.

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο κατέρρευσε η μεγάλη πολιτική απάτη Τσίπρα – Καμμένου, με εκκωφαντικό τρόπο. Ο άλλος δρόμος που είχαν υποσχεθεί ήταν το 3o μνημόνιο, με το οποίο παραδόθηκαν η δημόσια περιουσία και ο εθνικός μας πλούτος στον έλεγχο των ξένων, με τη Βουλή των Ελλήνων στον ρόλο του παρατηρητή χωρίς δικαίωμα λόγου. Οι δύο συνέταιροι άμεσα και χωρίς χρονοτριβή οχυρώθηκαν πίσω από τη θεωρία των νέων και άφθαρτων πολιτικών, που ήταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το «σύστημα διαπλοκής».

Τρείς μήνες αργότερα, η νέα θεωρία πνίγηκε στον βούρκο της σκανδαλώδους χαριστικής παραχώρησης των Τραπεζών στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες, προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε χιλιάδες μικρομεσαίους μετόχους και τεράστια βλάβη στο ελληνικό δημόσιο, που έχασε πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια νύχτα.

«Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ακυρώνουν εν τη γενέσει του και τον νέο μύθο περί ανάπτυξης που διακινούσαν το τελευταίο διάστημα οι θλιβεροί κυβερνητικοί εταίροι. Η ελληνική οικονομία για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο παραμένει σε ύφεση κι αυτό χωρίς αμφιβολία είναι το μεγάλο κατόρθωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει:

Αυτή την πραγματικότητα που είναι εξ ολοκλήρου έργο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, δεν μπορεί να την αλλάξουν ύποπτες μεθοδεύσεις στα Μ.Μ.Ε., επιπόλαιες εξαγγελίες συνταγματικής αναθεώρησης, δήθεν μεγαλεπήβολές πρωτοβουλίες εκτός συνόρων, ούτε τα φαντάσματα της συνωμοσιολογίας για το 2010 που θυμίζουν «περσινά ξινά σταφύλια».

«Η ανάπτυξη, είναι το κεντρικό ζητούμενο για την Ελλάδα και προϋποθέτει σχέδιο, τόλμη, ρεαλισμό και κυρίως ευρύτατη κοινωνική συναίνεση και πολιτική συνεννόηση. Το κυβερνητικό μόρφωμα γιγαντώθηκε, διχάζοντας τον ελληνικό λαό γι΄αυτό κι είναι ανίκανο να ενώσει και να εμπνεύσει. Το μόνο που έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αποτελεσματικά είναι η φτωχοποίηση της χώρας και η παραχώρηση του εθνικού μας πλούτου στους ξένους» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα» και «αποδεικνύουν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται έτσι κι αλλιώς από την ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και πάνω απ’ όλα θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός, με βαριά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου».

Από τη μεριά της Ένωσης Κεντρώων, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος, δήλωσε:

Όταν εδώ και μήνες η Ένωση Κεντρώων πρότεινε την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ήταν γιατί ξέραμε τις δυσκολίες για την οικονομία και την απουσία επενδύσεων. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι ονειρεύονταν αυτοδυναμίες και ενισχυμένη αναλογική. Ο λαός τώρα θα καταλάβει ότι εμείς δεν στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε την Ελλάδα και κάνουμε το χρέος μας για τον φτωχό λαό.

Σε ύφεση η οικονομία το β' τρίμηνο του 2016

Σε ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 0,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ αντίθετα το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του β’ τριμήνου του 2015. 

Η ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2016, αναθεωρώντας σημαντικά την ύφεση από το 1,3% που υπολογιζόταν αρχικά στο 0,8%. 

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν και να δημοσιοποιηθούν εκ νέου, στις 29 Αυγούστου.