Για έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς, κατηγόρησε την ΝΔ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, αναφορικά με το αίτημα του προέδρου της, Αντ. Σαμαρά, να καταφύγει η χώρα σε εκλογές, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ορθότητα της επιλογής του πρωθυπουργού για καταφυγή σε δημοψήφισμα. «Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από την λαϊκή ψήφο. Ανανεώνεται η εμπιστοσύνη της Βουλής, κατά περιόδους, όπως πολύ σωστά επέλεξε ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τη Βουλή να πράξει τώρα, σε λίγη ώρα», τόνισε ο κ. Πάγκαλος και επίσης πρόσθεσε πως είναι δυνατόν να βρεθούν και νέα συστήματα. «Και τα νέα συστήματα δεν μπορεί να είναι οι δημοσκοπήσεις, γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίες, γιατί τα ερωτήματα γίνονται από επιτελεία ειδικών και διαμορφώνονται από επιτελεία ειδικών και τα επιτελεία αυτά των ειδικών τα πληρώνουν κάποιοι. Αυτές οι δημοσκοπήσεις δεν προέρχονται από λαϊκές πρωτοβουλίες, προέρχονται από ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, τα οποία δίνονται μέσα από τηλεοπτικά κανάλια και σταθμούς και ξέρετε καλά ποιοι είναι πίσω από αυτά τα κανάλια και τους σταθμούς. Ξέρετε πολύ καλά ποιες παράλληλα δραστηριότητες ασκούν. Κατά σύμπτωση κυρίως εργολαβίες και προμήθειες του δημοσίου», τόνισε και διερωτήθηκε: «Σε αυτούς θα εναποθέσουμε το μέλλον του λαού και την τύχη της χώρας;».

Είπε ακόμη πως «το σύστημά μας απειλείται από τον κατακλυσμό της ανοησίας, της φλυαρίας και της αγραμματοσύνης», εξηγώντας πως αυτό δεν αφορά τους απλούς ανθρώπους και πως η ευθύνη ανήκει κυρίως στους πολιτικούς.

Ο κ. Πάγκαλος υπεραμύνθηκε με σθεναρότητα ως πολιτική επιλογή τα δημοψηφίσματα και διερωτήθηκε γιατί υπάρχουν κόμματα, που τα απορρίπτουν «γιατί η ιδέα αυτή που έρχεται από τον πρωθυπουργό προκαλεί εξέγερση;»

«Πρέπει να αρχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι για τους θεσμούς. Αν εμείς δεν το κάνουμε, πώς έχουμε την αξίωση να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός; Πώς θα αντιμετωπίσει όσους, είτε από ανοησία, είτε επειδή επιβουλεύονται την προκοπή του και την ελευθερία του υπονομεύουν τη λύση στο πρόβλημά μας και θέλουν να καταστροφεί η χώρα για να προωθήσουν τα σχέδιά τους», κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.