Η «πολιτική αλλαγή» που έχει ανάγκη η χώρα και την οποία συνέδεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη μεταφορά της έδρας της ΝΔ στα νέα γραφεία στην οδό Πειραιώς, θα συνοδευτεί και από σαρωτικό ανασχηματισμό στον κομματικό μηχανισμό. Οι αλλαγές πρόκειται να ανακοινωθούν πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου στις 17 Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ μετά τις εκλογές.

Οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό θα αφορούν κυρίως τις Γραμματείες του κόμματος. Αν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newpost, υπάρχει δυσαρέσκεια για αρκετά στελέχη, καθώς δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το νέο σχήμα θα έχει να κάνει κυρίως με θέματα λειτουργικότητας και παραγωγικότητας, ενώ μέτρα θα ληφθούν και στο πεδίο της επικοινωνιακής πολιτικής και της εικόνας της ΝΔ.

Όπως εξηγούσε στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο ορισμός των προσώπων τον περασμένο Ιανουάριο, είχε γίνει με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν τότε. Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει νέες ανάγκες, έχουν καταγραφεί τα όποια προβλήματα στη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού και θα πρέπει πλέον η αρχιτεκτονική του να σχεδιαστεί από την αρχή. Προς την κατεύθυνση αυτή, κάποιες από τις Γραμματείες είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευτούν με άλλες.

Εκτός όμως από τις επιδόσεις των στελεχών, στο μικροσκόπιο της ηγετικής ομάδας βρίσκονται και θέματα συμπεριφοράς και προσωπικών στρατηγικών. Μάλιστα, από την ηγεσία έχει σταλεί ήδη αυστηρό μήνυμα σε όλες τις ΝΟΔΕ της χώρας για όσους δρουν χωρίς να ενημερώσουν την κεντρική διοίκηση, δημιουργώντας πρόβλημα και στην ενότητα του κόμματος, με τον Γραμματέα της Π.Ε. Λευτέρη Αυγενάκη να καταγράφει τις σχετικές συμπεριφορές.

Παράπονα ωστόσο υπήρξαν και για τη στάση στελεχών και επικεφαλής Γραμματειών, ότι χρησιμοποιούν το πόστο τους για να κάνουν προεκλογική καμπάνια και να εξασφαλίσουν θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια σε περίπτωση εκλογών. Για το λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη, ως Γραμματείς του κόμματος να πρόσωπα τα οποία δεν σκοπεύουν να κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές, προκειμένου να φέρουν εις πέραν απρόσκοπτα το έργο τους, χωρίς να υπάρχει το άγχος του εκλογικού αγώνα.

Οι αλλαγές θα αφορούν και το επικοινωνιακό επιτελείο, όπου ο κ. Μητσοτάκης θέλει να βγάλει μπροστά νέα και άφθαρτα πρόσωπα που θα δίνουν τη μάχη και στα Μέσα Ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν στη Συγγρού media trainings σε βουλευτές, αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, από τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Από την επικοινωνιακή «μετεκπαίδευση», πέρασαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, oι βουλευτές Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραμανλής, Γιάννης Βρούτσης, Νίκη Κεραμέως, Σταύρος Καλαφάτης και Άννα Καραμανλή και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, Τάσος Γαϊτάνης (Γραμματέας Αυτοδιοίκησης), Κώστας Κυρανάκης (στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ και πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ) και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Σοφία Ζαχαράκη και Γιώργος Κοκκόλης.