Περικοπές σε όλες τις φοροαπαλλαγές, και κυρίως αυτές που αφορούν σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης και «μαχαίρι» σε παροχές ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές, προβλέπει - σύμφωνα με την Καθημερινή - λίστα που έχει ήδη παραδώσει στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη λίστα αυτή,  περιλαμβάνονται περισσότερες από 100 παροχές που δίνονται σε είδος ή σε χρήμα σε ασφαλισμένους ή ανέργους. Τουλάχιστον, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν ζητά σε περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα.

Στις απαιτήσεις της η Παγκόσμια Τράπεζα- που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα- δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εκπτώσεις φόρων από τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 100-120 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έχει μπει στο «στόχαστρο» το επίδομα θέρμανσης γιατί διαπιστώθηκε ότι βάσει των κριτηρίων ενδέχεται οι δικαιούχοι να μην είναι πάντα αυτοί που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας από την πλευρά τους αναζητούν περίπου 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 270 εκατ. αφορούν κεφάλαια που και σήμερα δαπανώνται για την εφαρμογή του προγράμματος ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση.