Όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος ανέβηκε στο βήμα της βουλής για να μιλήσει, λίγοι φαντάζονταν αυτό που θα ακολουθούσε. Οι πολιτικοί αρχηγοί που προηγήθηκαν ήταν μάλλον άτονοι και χλιαροί, ενώ το στίγμα της ημέρας το είχε δώσει ξεκάθαρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ένα ευρύ άνοιγμα σε όλες τις πτέρυγες της βουλής και ιδιαίτερα στη ΝΔ, σε μια ομιλία που είχε προκαλέσει αίσθηση εντός και εκτός κοινοβουλίου. Όσοι παρακολουθούσαν τον Πάγκαλο, λένε ότι «φόρτωνε» από τις 8.30, όταν στο βήμα βρισκόταν ο Βενιζέλος. Στο βήμα ανέβηκε αποφασισμένος να τα κάνει κόλαση. Ήταν τυχερός, γιατί από τους επικεφαλής της ΝΔ εκείνη την ώρα στην αίθουσα βρισκόταν μόνο ο ευέξαπτος και  ευαίσθητος Τασούλας. Ο Σαμαράς είχε πάει στο γραφείο του, ο Καραμανλής δεν είχε έρθει ακόμα στην αίθουσα.

Ο Πάγκαλος προβοκάρισε συνειδητά τη ΝΔ με εκείνο το αμίμητο «η δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1981». Ο Τασούλας κατάπιε το δόλωμα και εκτός εαυτού έδωσε το σύνθημα για αποχώρηση. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ στριμώχτηκαν, εκεί που πήγαιναν να φύγουν όμως, σηκώθηκε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος άδειασε τον Πάγκαλο μεγαλοπρεπέστατα και αστραπιαία. Οι μισοί βουλευτές της ΝΔ ήταν ήδη έξω, όσοι ήταν μέσα όμως, όπως ο Γ. Γιακουμάτος και ο Δ. Σιούφας ξανακάθησαν και τον άκουσαν. Ο Παπανδρέου απευθύνθηκε προσωπικά στο Σιούφα: «κ. Σιούφα εσείς σαν πρώην πρόεδρος της Βουλής πηγαίνετε και  φέρτε τους». Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Βενιζέλος.

Έξω από την ολομέλεια διαμειφθησαν σκηνές απείρου κάλλους. Ο Σιούφας, που βγήκε τροχάδην από την αίθουσα, ο Πολύδωρας που κατέβηκε αστραπή από την έδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι «φιλελεύθεροι» βουλευτές της ΝΔ περικύκλωσαν τον Τασούλα λέγοντας ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να δίνουμε μια τέτοια εικόνα όταν τη συνεδρίαση την παρακολουθεί ο κόσμος όλος , και ζητώντας του επιτακτικά να αναθεωρήσει την απόφαση του. Εκείνος λύγισε και έδωσε το σύνθημα της επιστροφής. Πριν καλά καλά προλάβει ο Σαμαράς να φτάσει στο γραφείο του στην ολομέλεια, οι βουλευτές της ΝΔ επέστρεψαν στα έδρανα τους.

Ο Βενιζέλος τους καλωσόρισε διαβάζοντας στη στάση τους ακόμα ένα δείγμα συναινετικής διάθεσης. Όσο για τον ήδη σκυθρωπό Πάγκαλο το πρόσωπο του συννέφιασε ακόμα περισσότερο όταν άκουσε τον Πρωθυπουργό να τον αποδοκιμάζει ακόμα πιο έντονα στην ομιλία του. «Ναι, το 1974 αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στη χώρα. Αυτό που επιβεβαιώθηκε το 1981 ήταν η ομαλή της λειτουργία».