Λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε με συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, επιρρίπτοντας επίσης κατηγορίες στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει σχέδιο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει, επίσης, ότι δεν είναι «φίλος» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του ότι «δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε».

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι «ποτέ πριν δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας, που θα έλεγε 'όχι' στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεωκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλαιά δάνεια με καινούρια δάνεια». Είπε επιπλέον ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ».

«Δεν ήμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα»

«Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;» ρωτά η Welt, με τον κ. Βαρουφάκη να απαντά: «Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν ήμασταν φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμασταν φίλοι. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε».

«Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της Ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον κ. Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από εσένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει», εξηγεί ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε». «Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς δεν το πιστεύαμε», συνεχίζει, ενώ, ερωτηθείς αν συναντά σήμερα τον Πρωθυπουργό, σημειώνει: «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».

«Πυρά» κατά Μέρκελ, Ολάντ, Σόιμπλε, 

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «σχέδιο Σόιμπλε» με στόχο την αναμόρφωση της Ευρωζώνης, προσθέτει όμως και τα εξής: «Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη σχέδιο». «Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τι άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη», προσθέτει.