Σε διάψευση των πληροφοριών περί μεταφοράς 3.000 προσφύγων από τη Γερμανία στην Κρήτη προχώρησε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροτ. Ανάλογη διάψευση υπήρχε την Κυριακή και από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

«Αυτήν τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις προσφύγων σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ από τη Γερμανία προς την Ελλάδα» δήλωσε ο Ντίμροτ.

«Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό εκτός από το ότι γνωρίζετε τις ισχύουσες αποφάσεις. Λόγω των οδηγιών, ειδικά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτήν τη στιγμή εξαιτίας των συστημικών, ας πούμε ανεπαρκειών, στο ελληνικό σύστημα ασύλου, δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις σύμφωνα με το Δουβλίνο ΙΙΙ προς την Ελλάδα. Αυτό το μέτρο έχει αποφασιστεί για άλλη μια φορά και έχει παραταθεί» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια κατάσταση η οποία να επιτρέπει και πάλι νομικά την επαναπροώθηση.

«Παρά τις τρέχουσες εργασίες αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά με την ελπίδα ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διορθωθεί το σύστημα στην Ελλάδα και οι συνθήκες να φθάσουν ένα μέτρο και ένα επίπεδο ώστε μια επαναπροώθηση να είναι δυνατή και πάλι νομικά, αυτή η κατάσταση προφανώς δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Η κατάσταση είναι όπως σας την περιέγραψα» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, μιλώντας στο cretalive, ο κ. Μουζάλας δήλωσε σε έντονο τόνο:

Δεν ξέρω πώς ακριβώς ξεκίνησαν αυτά τα σενάρια. Αλλά είναι ψευδέστατα και εκ του πονηρού Προσπαθούν να δημιουργήσουν πανικό και πρόβλημα στη σχέση μας με την Ευρώπη και με αυτή την έννοια τα χαρακτηρίζω και αντιπατριωτικά! Δεν υπάρχει ούτε ψήγμα αλήθειας.

Και ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης της κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης, διέψευσε το δημοσίευμα,  κάνοντας λόγο για ανυπόστατες πληροφορίες. 

Από την πλευρά της, η ΝΔ και κυρίως βουλευτές της Κρήτης, εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στο ενδεχόμενο να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης με απανωτά tweets αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη, ενώ ζήτησε απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό.

Και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «οι άνθρωποι παραμένουν αδιόρθωτοι και δεν μαθαίνουν από τα αποτελέσματα της τραγικής τους πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα πρέπει να κατανοήσουν ότι με σχεδιασμούς του ποδαριού δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό. Κάνω έκκληση, να σοβαρευτούν άμεσα και να σταματήσουν το καταστρεπτικό τους έργο. Φτάνει πια. Ως εδώ και μη παρέκει».