Τη σφοδρή αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει την τέλεση της λειτουργίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας,για πρώτη φορά από το 2010, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης στο μοναστήρι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του από χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

Με αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων.

Από την πλευρά του, με αφορμή τη μη τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σχολίασε ότι όσοι απαγορεύουν με τη βία ή με δικαιολογίες το προσκύνημα των πιστών, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημά τους.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ευχήθηκε «την επόμενη χρονιά ο Ποντιακός Ελληνισμός να γιορτάσει και πάλι αυτή την ημέρα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου».

Από πλευράς της ΝΔ και η Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της είχε τονίσει:

Αναμένουμε από την τουρκική Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. 

Το «λουκέτο» 

Έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας το τουρκικό κράτος αποφάσισε το επ' αόριστον «λουκέτο» της ιστορικής Μονής απογοητεύοντας χιλιάδες Πόντιους και Έλληνες ανά τον κόσμο, αφού η σχετική άδεια ανακλήθηκε.

Σύμφωνα με το το dogma.gr η αιτιολογία που προέβαλαν οι τουρκικές αρχές αναφορικά με το κλείσμο της ιστορικής Μονής ήταν προβλήματα στατικότητας, μια δικαιολογία βεβαια που δεν έπεισε αρκετά τους κύκλους του Πατριαρχείου, αλλά και τους εκπροσώπους του ποντιακού ελληνισμού θεωρώντας την προσχηματική, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της Μονής.

Τον Ιούνιο του 2010, η Άγκυρα έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την Τουρκία να προσδοκά τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών στην Τραπεζούντα τις ημέρες αυτές.