«Τα νησιά υποδοχής έχουν ένα πληθυσμό προσφύγων που υπερβαίνει πλέον τις αντοχές τους και δημιουργούνται δυσκολίες και για τους κατοίκους των νησιών και για τους πρόσφυγες. Έχουμε πάρει μία σειρά από μέτρα, τις επόμενες μέρες, εβδομάδες η κατάσταση θα απαλυνθεί» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στον Real Fm 97,8, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε:

Το κύριο πρόβλημα των νησιών δεν είναι ο υπερπληθυσμός, κάτι που θα λύσουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα αλλά ότι έχει αλλάξει η ψυχοσύνθεση και των προσφύγων και των κατοίκων.

Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι «τα νησιά έχουν δίκιο, παίρνουμε πολύ σοβαρά μέτρα ανακούφισης, το πρώτο είναι να φέρουμε στην ενδοχώρα αυτούς οι οποίοι κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου ότι δικαιούνται να πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και ότι δεν μπορεί να επιστραφούν στην Τουρκία. Θα έχουμε μία μεταφορά στην Αθήνα σε προαναχωρησιακά κέντρα ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της μικροεγκληματικότητας» τονίζοντας ότι «θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά και θα υπάρξει και μία μεταφορά αρκετών ανθρώπων οι οποίοι ζήτησαν ήδη την οικειοθελή επιστροφή τους στις πατρίδες τους».

«Με τη βοήθεια της ΕΕ ετοιμάζουμε καινούργια κέντρα, κλείνουμε τα παλιά, τα οποία ισομοιράζουμε σε όλη την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.