Σφοδρή ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: 

Η Τουρκία πρέπει να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε:

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις πολιτικές αφομοίωσης και της απάνθρωπης μεταχείρισης όλων των μειονοτήτων από την ίδρυση της δικής τους χώρας. 

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για δημαγωγία του κ. Παυλόπουλου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για δηλώσεις που δεν συνάδουν με υπεύθυνο ηγέτη χώρας, χωρίς νομική και ιστορική βάση.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, οι δηλώσεις Προκόπη Παυλόπουλου «υποκινούν το θρησκευτικό και εθνικό μίσος είναι αντίθετες προς το πνεύμα της φιλίας και των σχέσεων καλής γειτονίας και δεν συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Όσον αφορά τις κατηγορίες Παυλόπουλου ότι οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεψαν να τελεστεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, η Τουρκία κάνει λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι φέτος δεν επετράπη η λειτουργία «λόγω εργασιών ανακαίνισης».