Θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο, καθώς στην τελική ευθεία μπαίνουν τα εργασιακά. Συγκεκριμένα τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η επανέναρξη των εργασιών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. 

Ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, και τονίζει ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η ελληνική στάση δεν θα είναι αμυντική, αλλά θετική και επιθετική, προκειμένου να αναστραφεί η γενικευμένη απορρύθμιση που ισχύει σήμερα στην εγχώρια αγορά εργασίας. 

Ακόμα σημειώνει ότι «υπάρχει ένας ευρωπαϊκός δρόμος για τα εργασιακά και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, και όχι ο δρόμος που προτείνει το ΔΝΤ. Εμείς ζητάμε να αναστραφεί η απορρύθμιση, να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ο κατώτατος μισθός να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ακριβώς επ΄αυτού του προγράμματος -που δεν είναι αμυντικό, είναι επιθετικό- ζήτησα τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, αυτών που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και την έλαβα. Έχουμε επομένως κοινωνικό μέτωπο". 

Οι θέσεις των δανειστών 

Πάντως από την πλευρά των δανειστών στις τελικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται να τεθούν όλα τα επίμαχα θέματα, δηλαδή, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, συλλογικές συμβάσεις και μοντέλο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. 

Η σύγκρουση θα είναι σφοδρή δεδομένης της ιδεολογικής διαφοράς που υπάρχει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών μεταξύ κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει μήνυμα ότι θα τηρήσει ουδέτερη στάση, αλλά διά της αρμόδιας επιτρόπου Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν συντάσσεται με την άποψη ότι «θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πλαίσιο». Οπότε, το πιθανότερο είναι στο τέλος να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για αλλαγές που πιθανόν να μη θέλει η κυβέρνηση να κάνει.