current views are: 3

17 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση08:57

Πώς θα περάσει ο Μητσοτάκης τον σκόπελο της απλής αναλογικής

Για τη ΝΔ η αποτυχημένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει την λεγόμενη «απλή αναλογική» από τη Βουλή με 200 ψήφους προκειμένου να ισχύσει άμεσα από τις επόμενες εκλογές, ήταν μια μεγάλη στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 08:57’

Για τη ΝΔ η αποτυχημένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει την λεγόμενη «απλή αναλογική» από τη Βουλή με 200 ψήφους προκειμένου να ισχύσει άμεσα από τις επόμενες εκλογές, ήταν μια μεγάλη στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.

Για τη ΝΔ η αποτυχημένη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να περάσει την λεγόμενη «απλή αναλογική» από τη Βουλή με 200 ψήφους προκειμένου να ισχύσει άμεσα από τις επόμενες εκλογές, ήταν μια μεγάλη στρατηγική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό γιατί τα γαλάζια στελέχη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πραγματικά πίστευε ότι θα μπορούσε ο εκλογικός νόμος του να συγκεντρώσει τα 2/3 των βουλευτών και για αυτό δεν σταμάτησε ούτε την τελευταία στιγμή να κάνει αλλαγές, προσπαθώντας να πείσει κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους βουλευτές. 

Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας έβαλε φρένο στα όποια σχέδια του κ. Τσίπρα, με τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει από το βήμα της Βουλής, πως θα είναι ο μοναδικός εκλογικός νόμος στην ιστορία, που έχει «περάσει» από τη Βουλή και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. Ο λόγος που τον απέρριψε η ΝΔ, είναι σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρό της, η ακυβερνησία στην οποία στοχεύει ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να καταστήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκλογικού συστήματος, προκειμένου η Κουμουνδούρου να διατηρήσει πρόσβαση στην εξουσία, ακόμη και από θέση μειοψηφίας. 

Στη ΝΔ θεωρούν ότι θα ξεπεράσουν το σκόπελο που έχει βάλει ο πρωθυπουργός, καθώς θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό τη ΝΔ, οπότε ο σχεδιασμός του Μαξίμου δεν θα έχει αποτέλεσμα. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Μητσοτάκης έχει απευθύνει ήδη κάλεσμα στις «δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου» για την επόμενη μέρα, ενώ είναι αποφασισμένος αμέσως μετά τις εκλογές, σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο και σε συνθήκες μειωμένης πολιτικής καχυποψίας, όπως λέει, να ανοίξει τη συζήτηση για ένα νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο θέλει να «περάσει» με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα καλέσει τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν, στη βάση όμως προγραμματικών συμφωνιών και όχι μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες που στόχο έχουν τη νομή της εξουσίας. Μάλιστα έχει στείλει ήδη μήνυμα προς κάποια πολιτικά κόμματα, «να μην μπουν στον πειρασμό να ράψουν για τον εαυτό τους, κοστούμι ρυθμιστή πάνω στα ερείπια της διαλυμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος». 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται τις εξής προτάσεις:
•    μεικτό εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει μικρότερες περιφέρειες με σταυρό, με διευρυμένες περιφέρειες με λίστα. Τα κριτήρια ορισμού των περιφερειών θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης,
•    ένα πιο αναλογικό bonus, που θα συνδέεται με τη δύναμη του πρώτου κόμματος, χωρίς ωστόσο να γίνουν εκπτώσεις στην κυβερνησιμότητα. Άλλωστε όπως τόνισε προχθές στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, το σημερινό bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, καθώς οι παραπάνω έδρες που λαμβάνει ο πρώτος, κυμαίνονται πρακτικά μεταξύ 25 και 30, 
•    συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα ενδυναμώνουν τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων
•    δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.

 


σχετικα αρθρα