Διαβεβαιώσεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων δεν θα έχει καμιά αλλαγή ή νέα περικοπή αλλά αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις μια μικρή αύξηση δίνει εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι «το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη, γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος»,

Σε ερώτηση για το αν από τον Οκτώβριο θα υπάρξει «νέο σοκ» στις συντάξεις με περικοπές αναδρομικά ο υπουργός απαντά ότι θα επανυπολογιστούν όλες οι επικουρικές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι «προστατεύονται απολύτως οι κύριες».

«Τον Αύγουστο που δεν υπάρχουν ειδήσεις τουλάχιστον πολιτικές, μερικοί φροντίζουν να τις κατασκευάσουν. Και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνεται αυτό που έχουμε ήδη προαναγγείλει από τότε που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Δηλαδή, προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις και θα επανυπολογίσουμε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Όσοι έχουν άθροισμα σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ ενδεχομένως να δουν κάποιες αναπροσαρμογές στις συντάξεις τους. Αυτό έγινε ήδη τον Αύγουστο, ξέρουμε επομένως τι θα γίνει και τον Σεπτέμβριο για τις υπόλοιπες από αυτές. Τον Αύγουστο έγινε ο επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του Δημοσίου, τον Σεπτέμβριο θα γίνει επανυπολογισμός κυρίως των συντάξεων του ΙΚΑ. Τι ξέρουμε από τον Αύγουστο; Ότι η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των επικουρικών συντάξεων και ότι οι μειώσεις ήταν κάτω από 10% μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο όπως είπα κυρίως για τις συντάξεις του ΙΚΑ. Άρα οι συνταξιούχοι θα δουν τη νέα τους επικουρική όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά τις αναπροσαρμογές. Για τους περισσότερους θα είναι όπως ήταν για το 80% των περιπτώσεων του Αυγούστου. Πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου», διευκρινίζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα χαρακτηρίζει «απολύτως ψευδές» το ότι θα γίνει μείωση έως και 38% σε μια μεγάλη μερίδα επικουρικών συντάξεων λέγοντας ότι: «Ξέρουμε από τα στατιστικά των αναπροσαρμογών του Αυγούστου -και ανάλογα θα είναι τα αποτελέσματα και τον Σεπτέμβριο- ότι τόσο μεγάλη μείωση αφορούσε λιγότερο από το 5% των συνταξιούχων. Όπως είπα προηγουμένως η μεσοσταθμική μείωση για το 20% αυτών που μειώθηκαν οι συντάξεις, επαναλαμβάνω το 80%, δεν είδε καμιά μείωση, αλλά και για αυτό το 20% που είδε μειώσεις η μεσοσταθμική μείωση είναι της τάξης του 8-10%».

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου ως προ το τι επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος στους συνταξιούχους ο υπουργός απαντά: «Όπως έχω πει πράγματι η αλήθεια βρίσκεται στα ΑΤΜ- ούτε στις δηλώσεις εκατέρωθεν ούτε στην παραπληροφόρηση και μάλιστα την κίτρινη ή την...παραπληροφόρηση. Το 80% λοιπόν των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμιά αλλαγή στα ΑΤΜ τον Σεπτέμβριο».

Και συνεχίζει:

Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος. Το υπόλοιπο 20% αυτών που παίρνουν επικουρική θα δουν μια αναπροσαρμογή στη σύνταξή τους….

Ως προς το μέγεθος αυτής είπε ότι «μεσοσταθμικά μπορεί να υπάρχει μια μείωση 8-10%.»