Με τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, συντάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Κληθείς να σχολιάσει, στον ΣΚΑΪ, την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο Ν. Ξυδάκης σημείωσε ότι η Τουρκία, παγίως και διαρκώς αρνείται και, μάλιστα εξοργίζεται και δημιουργεί διπλωματικές εντάσεις οσάκις τίθεται θέμα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων. Εμείς, πρόσθεσε, ορθώς επισημαίνουμε αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί ιστορικά.

«Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος το κάνει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να απαντήσει στην παράδοξη, εκ πρώτης όψεως, αλλά εξηγήσιμη απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εξισλαμισμό του πολιτεύματος και το οποίο είναι ανησυχητικό, γιατί παραβιάζει και θρησκευτικές ελευθερίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Ξυδάκης διευκρίνισε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία υπάρχουν, ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει συνεννόηση και σε άλλα υπάρχουν διαφορές.

Σημείωσε ότι παρατηρείται μια όξυνση στην στάση της Τουρκίας επικαλούμενος την απόφαση για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, την υπόθεση της Παναγίας Σουμελά, την σκλήρυνση στο κουρδικό, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε ερώτηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου θα ακολουθήσει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.