Η μεταφορά των γραφείων της ΝΔ από τη Συγγρού στην Πειραιώς, έγινε κυρίως για οικονομικούς και λειτουργικούς λόγους, όμως παράλληλα έχει και σαφές πολιτικό περιεχόμενο.

Η νέα έδρα, ουσιαστικά αποφασίστηκε στην εσωκομματική κάλπη του Ιανουαρίου. Τότε οι δύο από τους τέσσερις υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ είχαν προαναγγείλει την απόφασή τους το κόμμα να μετακομίσει από τη Συγγρού, προς ένα κτίριο φθηνότερο και με μικρότερα ενοίκια.

Ο μεν Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ανακοινώσει ήδη την επιθυμία του να επιστρέψει η ΝΔ στη Ρηγίλλης (μάλιστα το κτίριο είχε ανοίξει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, για να γίνει μπροστά η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα  έπρεπε να βρεθεί ένα πιο φθηνό κτίριο (το ενοίκιο στη Συγγρού επί Αντώνη Σαμαρά είχε ξεκινήσει από τις 95.000 ευρώ) όπου θα συγκεντρώνονταν όλες οι υπηρεσίες της ΝΔ.

Με τη λογική αυτή είχε μεταφερθεί η έδρα εκεί και από τον κ. Σαμαρά, καθώς Γραμματείες και υπηρεσίες του κόμματος ήταν διάσπαρτες σε όλη την Αθήνα (Λυκείου, Κάνιγγος, Βασιλίσσης Σοφίας, Αγίου Κωνσταντίνου κ.α.). Τότε βεβαίως είχε επιτευχθεί μια οικονομία κλίμακος της τάξης του 30%, ωστόσο οι προβλέψεις της ηγεσίας για βελτίωση των οικονομικών του κόμματος δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν, περίπου στα μέσα του 2012, οι πρώτες καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων, το οποίο αργότερα κατέβηκε στα 65.000 ευρώ.

Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, επιδείνωσε και τα οικονομικά των κομμάτων, οπότε η μεταφορά της έδρα από τη Συγγρού σε ένα πιο οικονομικό κτίριο ήταν η μοναδική λύση για τον κ. Μητσοτάκη, που εκτός από την εξοικονόμηση που θα κάνει στο ενοίκιο το οποίο ανέρχεται στο 1/10 του προηγούμενου ποσού, έχει βάλει ήδη το κόμμα σε «μνημόνιο» με στόχο να εξαλείψει το ταμειακό έλλειμμα (8,2 εκ. ευρώ οι δαπάνες/έτος έναντι 4,2 εκ. ευρώ εσόδων ανά έτος) και να αποπληρώσει τα κομματικά χρέη που ανέρχονται στα 214 εκ. ευρώ, κατευθύνοντας εκεί τα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση.

Πλέον της οικονομίας, όμως, στόχος του κ. Μητσοτάκη, είναι να στείλει το μήνυμα ότι η μεταφορά του κόμματος στη νέα έδρα, σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Παράλληλα με την επιλογή του Μοσχάτου, μια ίσως λιγότερο αναβαθμισμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να δείξει ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα που είναι δίπλα στους πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Κατά τα λοιπά, μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά των Γραφείων στην οδό Πειραιώς 63, μεσολάβησαν πολλά. Το κτίριο που χρησιμοποιούσε παλιά εταιρία Ηλεκτρονικών Ειδών, είχε πλημμυρισμένα υπόγεια, φθαρμένους τοίχους μηδενικά δίκτυα επικοινωνίας και ενέργειας, τα οποία έπρεπε να κατασκευαστούν από το μηδέν, παράλληλα με την ανακαίνιση του οικοδομήματος. Έπρεπε να βρεθούν χώροι για την αίθουσα Τύπου, την αίθουσα συσκέψεων, το χώρο που θα συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα και το χώρο όπου  θα  κάνει τις τηλεοπτικές δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος.

Αν πάντως είχε επιλέξει το νεοκλασικό της Ρηγίλλης, που ενοικίασε για πρώτη φορά το 1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και όπου προφανώς δεν μπορούσε να στεγαστεί όλο το κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε τις δηλώσεις στην λεγόμενη «αίθουσα κήπου», που έφερε το όνομα του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έπειτα από απόφαση του Μιλτιάδη Έβερτ το 1993.

Στην ίδια αίθουσα είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ σκέψεις για μετακόμιση από την ιστορική έδρα είχαν γίνει και επί Κώστα Καραμανλή το 1997, χωρίς να προχωρήσουν καθώς υπήρξαν και αντιρρήσεις από παλαιότερα στελέχη.