Σε ανοιχτή σύγκρουση οδηγείται η κόντρα του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με τη διοίκηση της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται τις αστικές συγκοινωνίες της συμπρωτεύουσας μετά τις απαιτήσεις της τελευταίας για πρόσθετες κρατικές επιδοτήσεις για το συγκοινωνιακό έργο που εκτελεί.

Πριν από λίγο οι 2.300 εργαζόμενοι (ορισμένοι εκ των οποίων και ,μέτοχοι της εταιρείας) συνεχίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση να προχωρήσουν σε επ αόριστον επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 22/8/2016,διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων ύψους 6,3 εκ ευρώ από το Δημόσιο, αφήνοντας και πάλι χωρίς λεωφορεία τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης περνά στην αντεπίθεση μιλώντας για πάρτι που στήθηκε μετά το 2009 με τις υπέρογκες επιχορηγήσεις που ελάμβανε από το Κράτος ο ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) ζητώντας  την αναθεώρησης της σύμβασης του Οργανισμού με το Δημόσιο. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μόνο από το 2009-2016 ο ΟΑΣΘ έλαβε κρατικές επιδοτήσεις ύψους 866 εκ. ευρώ, όταν ο Ο.Σ.Υ Α.Ε (λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας) που εκτελεί τριπλάσιο συγκοινωνιακό έργο έλαβε σχεδόν τα ίδια. Μόνο το 2016 αναφέρει ο ΟΑΣΘ έλαβε κρατική ενίσχυση 89 εκ.ευρώ, έναντι 86 εκ. ευρώ της Ο.Σ.Υ Α.Ε (λεωφορεία-τρόλεϊ Αθήνας).

Η μέση επιδότηση, συμπληρώνει είναι 130 εκ. ευρώ για το συγκοινωνιακό έργο της Θεσσαλονίκης καλύπτοντας το 100% του εισιτηρίου, ενώ για την Αθήνα είναι 140 εκ. ευρώ και ας καλύπτουν λεωφορεία και τρόλεϊ  τριπλάσιο συγκοινωνιακό έργο. Το κόστος για κάθε εργαζόμενο είναι στη Θεσσαλονίκη 50.000 ευρώ, αντί 16.000 στην Αθήνα, ενώ το κόστος ενός λεωφορείου είναι 210.000 ευρώ στη συμπρωτεύουσα έναντι 55.000 ευρώ στην πρωτεύουσα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ