Την άποψη ότι τα ελληνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς διατύπωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

«Τα δικαστήρια αποφασίζουν για το πολιτικό άσυλο, είμαστε εντεταλμένη πολιτεία υπάρχουν διαδικασίες, και αυτά θα αποφασίσουν» τόνισε ο Γιάννης Αμανατίδης

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός απέδωσε σε «εσωτερικούς λόγους» την οξύτατη ανακοίνωση της Άγκυρας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός από τις πρώτες ώρες της απόπειρας πραξικοπήματος επικοινώνησε με την τουρκική πλευρά τάχθηκε υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης και κατά του πραξικοπήματος, και αυτό εκτιμήθηκε από τους γείτονες. 

«Υπάρχει ρευστότητα αυτή τη στιγμή (στη χώρα) νομίζω πως καταλαβαίνουν ότι μόνο ο δρόμος προς την ΕΕ θα βοηθήσει τη χώρα τους» σημείωσε 

Ο κ. Αμανατίδης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα επιμένει στην τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό και στην ενίσχυση των δομών για τη χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και στην προώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ. «Η Κομισιόν παραδέχθηκε την καθυστέρηση της βοήθειας προς τη χώρα μας» τόνισε.