Το κτίριο στην οδό Πειραιώς 62 που στεγάζει πλέον τα γραφεία της ΝΔ, είναι ο τρίτος σταθμός στην ιστορία της γαλάζιας παράταξης. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μετακόμιση από τη Λεωφόρο Συγγρού στην καινούρια έδρα, δεν έχει μόνο οικονομικά και λειτουργικά οφέλη, αλλά συμβολίζει, όπως λέει σε συνομιλητές του και την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα. Παράλληλα με τον τρόπο που έχει γίνει η διαρρύθμιση στο εσωτερικό, ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλάζει και τη φιλοσοφία λειτουργίας του κόμματος, καθώς θέλει οι υπάλληλοι να λειτουργούν ως ομάδα και γι' αυτό και ο χώρος είναι ενιαίος (open space) με μικρά χωρίσματα ανάμεσα στα γραφεία.

Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο έχουν δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος υποδοχής, ο χώρος που θα πραγματοποιεί το briefing ο εκπρόσωπος Τύπου, ξεχωριστός χώρος (studio) για τις δηλώσεις του προέδρου, του εκπροσώπου Τύπου και στελεχών της ΝΔ και η αίθουσα συνεδριάσεων της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματειών του κόμματος κ.λ.π. Στον πρώτο όροφο στεγάζονται οι «γαλάζιες γραμματείες» καθώς και ορισμένα τμήματα του κόμματος όπως η οικονομική διεύθυνση, η διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών και η διεύθυνση πληροφορικής.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το Γραφείο Τύπου, τα γραφεία στενών συνεργατών του προέδρου της ΝΔ, καθώς και τα γραφεία των Αντιπροέδρων και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Στον τρίτο όροφο βρίσκεται το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και το γραφείο του Διευθυντή του. Το τριώροφο κτίριο, χτίστηκε το 1989 και παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας JVC, ενώ στο τέλος του 2009, η εταιρία αποφάσισε να αποχωρήσει και από τότε ο χώρος παρέμενε αναξιοποίητος.

Μείωση δαπανών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, η μετακόμιση στη νέα έδρα, σημαίνει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τεράστια εξοικονόμηση ενοικίου: Από 95.000 ενοίκιο το μήνα στη Συγγρού, η ΝΔ πλέον πληρώνει 9.800 ευρώ, δηλαδή μείωση κόστους ενοικίου της τάξης του 90%. Μειωμένα θα είναι και τα λειτουργικά έξοδα, όπως για ΔΕΗ και δημοτικά τέλη: Από 30.000 ευρώ το μήνα για τη ΔΕΗ και τα δημοτικά τέλη που πλήρωνε το κόμμα στην Συγγρού, το αντίστοιχο ποσό στα νέα γραφεία προσδιορίζεται στα 5.000 ευρώ, ήτοι μείωση κόστους της τάξης του 83%.
 
Επίσης μικρότερη είναι και η επιφάνειά του κτιρίου της Πειραιώς. Τα νέα γραφεία καταλαμβάνουν 2.500 τετραγωνικά μέτρα από τα 7.500 τετραγωνικά που ήταν η Συγγρού, ήτοι μειωμένη επιφάνεια κατά 66,7%. Παράλληλα  το κτίριο παρέχει υπόγεια στάθμευση.

Η γειτονιά

Οι «γείτονες» της ΝΔ,  είναι βιοτεχνίες, μεταφορικές εταιρείες, εργαστήρια, εταιρείες χονδρικού εμπορίου και άλλες εταιρείες εντάσεως εργασίας. Επί της ουσίας, όπως σημείωνε στενός  συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας και λειτουργίας της περιοχής που ουσιαστικά συμβολίζει την πρόθεση του κόμματος να βρίσκεται κοντά στους χώρους εργασίας, στους εργαζόμενους και στους πολίτες, δίπλα δηλαδή στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας».

Σχετικά  με τις δημόσιες συγκοινωνίες και την πρόσβαση η Πειραιώς είναι ο βασικός άξονας που συνδέει τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και το κτίριο είναι κοντά στο σταθμό “Μοσχάτο” της γραμμής 1 του συστήματος των Σταθερών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΣΤΑΣΥ). Η προσβασιμότητα στο σύστημα των Σταθερών Συγκοινωνιών δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και στους επισκέπτες του κόμματος να κινηθούν γρήγορα και με ασφάλεια σε όλη την Αθήνα.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Το κτίριο έχει ελάχιστη απαίτηση σε ενέργεια που σημαίνει ότι έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω της εγκατάστασης φωτισμού LED, καθώς επίσης μέσω του μεγάλου ποσοστού ανάκτησης της χρησιμοποιούμενης ενέργειας στα συστήματα κλιματισμού. Πρόθεση των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι η λήψη του διεθνούς κύρους πιστοποιητικού LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) του Αμερικανικού Οργανισμού “UNITED STATES GREEN BUILDING COUNCIL”.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απαραίτητες εργασίες στην κατεύθυνση της ενεργειακής και εξοπλιστικής μόνιμης αναβάθμισης του κτιρίου. Η λήψη του πιστοποιητικού LEED θα κατατάξει το κτίριο της ΝΔ, στα ελάχιστα κτίρια της Ελλάδας με αυτά τα ενεργειακά χαρακτηριστικά.