Δάνεια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, διευκολύνσεις αποπληρωμής που δεν βρίσκει εύκολα κανείς στην αγορά και ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, συνθέτουν το σκηνικό που με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι συμμετέχοντες στην εξεταστική επιτροπή βουλευτές.

Από την πορεία της έρευνας στα «κιτάπια» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των τραπεζών και των κομμάτων, διαφαίνεται η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορηγούσαν δάνεια σε επιχειρήσεις του Τύπου και κομματικούς μηχανισμούς. Ωστόσο, το ξέσπασμα της οξύτατης δημοσιονομικής και όχι μόνο κρίσης, ανέδειξε όλες τις αντιθέσεις και τα προβλήματα των χρηματοδοτήσεων αυτών που στις περισσότερες περιπτώσεις στερούνταν επί της ουσίας εξασφαλίσεων, διαμορφώνοντας χαρακτηριστικά «φούσκας». Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο η Εθνική τράπεζα, εμφανίζεται να έχει δανείσει 430 εκατ. ευρώ προς τα ΜΜΕ, εκ των οποίων το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα.

Η δε Πειραιώς έχει άνοιγμα σε ΜΜΕ και Κόμματα της τάξης των 678 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο δανεισμό των κομμάτων η Πειραιώς κατ’ ένα περίεργο (ίσως όχι για τα ελληνικά δεδομένα) τρόπο, εμφανίστηκε να έχει στο χαρτοφυλάκιό της κόκκινα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ της πρώην ΑΤΕ (την οποία και απορρόφησε) προς τα κόμματα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Αγροτική «έσπασε» σε «καλή» και «κακή»  και θεωρητικά τουλάχιστον τα δάνεια αυτά θα έπρεπε να είχαν καταγγελθεί και να είχε ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης. Ωστόσο με νομοθετική παρέμβαση  εμφανίστηκαν ως εξυπηρετούμενα- για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν μέχρι να μεταβιβαστεί η τράπεζα στη Πειραιώς- και οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες απλά δεν αναζητήθηκαν. 

Ειδικά για τα κόμματα φάνηκε ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε η δανειοδότηση: Οι τράπεζες- κατά προτίμηση κρατικές- (βλέπε ΑΤΕ), παρείχαν ρευστότητα λαμβάνοντας ως εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση. Ως και το 2009 μια τέτοια πρακτική δεν έμοιαζε παράλογη, καθώς στηρίζονταν σε μια γενναία κρατική επιχορήγηση (ύψους 40-45 εκατ. ευρώ) και ένα ισχυρό δικομματικό σύστημα που άγγιζε το 85% στο σύνολο της επικράτειας. Άλλωστε οι τραπεζίτες που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή, χαρακτήρισαν «σίγουρη επένδυση» για τις τράπεζες τη παροχή ρευστότητας στα κόμματα, καθώς θεωρούνταν τοποθέτηση μηδενικού κινδύνου.

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι εκδότες που κατέθεσαν ως μάρτυρες ενώπιον της εξεταστικής δήλωσαν πως πριν από το 2010 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος και το βάθος της κρίσης που θα χτυπούσε την ελληνική οικονομία. Έτσι, η αποτίμηση για παράδειγμα της ταινιοθήκης του Ant1 σε 448 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση σε δάνείο, ίσως την προ μνημονίου εποχή να είχε νόημα, στη συνέχεια όμως αποτέλεσε γράμμα κενό περιεχομένου.

Εκδότες- Μιντιάρχες

Για λόγους που γνωρίζουν οι συμμετέχοντες, η εξεταστική αποφάσισε να διερευνηθούν πρώτα οι δανειοδοτήσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και στη συνέχεια αυτές των κομμάτων. Έτσι με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, στις 30 του Αυγούστου θα κληθεί στην επιτροπή ο Παναγιώτης Ψυχάρης για λογαριασμό του ΔΟΛ. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη εξάλλου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τις δανειοδοτήσεις του αλλά και τη συμμετοχή του στο Mega, εμφανίζεται να έχει πάρει δάνειο ύψους 96 εκατ. ευρώ από την Alpha bank παρά το ότι όλες εκθέσεις έδειχναν ήδη από το 2009 ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα.

Την επομένη πιθανότατα μέρα, θα καταθέσει ως μάρτυρας και ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος της «Καθημερινής» και αμέσως μετά ο Θέμος Αναστασιάδης του «Πρώτου Θέματος».

 Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα ζητήσει από την Ολομέλεια παράταση των εργασιών της προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστα την έρευνα. Σειρά θα πάρουν τα κόμματα, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όντας εκπρόσωποι του δικομματισμού είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ωστόσο οι εργασίες θα λήξουν με την εξαγωγή παράλληλων πορισμάτων από τα κόμματα που θα επιρρίπτουν τις ευθύνες ανάλογα και με τις πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός.