Δύο μεγάλα μέτωπα και αναρίθμητα μικρότερα καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα το επόμενο διάστημα. Στη λογική του …προλαμβάνειν όμως ο πρωθυπουργός δίνει ήδη οδηγίες σε υπουργούς και στενούς συνεργάτες του πάνω στα θέματα αυτά. Θεματολογία που αναμένεται να επαναληφθεί και αύριο, στο πρώτο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τις θερινές διακοπές. 

Το μπαράζ ευρωπαϊκών συναντήσεων που θα έχει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας -από τις οποίες η χώρα μπορεί να βγει πολλαπλώς ωφελημένη- και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι τα δύο μεγάλα μέτωπα. Η συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι -στην οποία θα συμμετάσχει ως παρατηρητής ο Έλληνας πρωθυπουργός-, η συνάντηση των Αθηνών με τη συμμετοχή των επικεφαλής χωρών ή κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου και η Σύνοδος της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα είναι τα μεγάλα ραντεβού αρχής γενομένης από την Πέμπτη. 

Την ίδια ώρα, το ραντεβού του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με τις παραγωγικές τάξεις αλλά και μέσω των ανακοινώσεων που εκεί θα κάνει, με τους πολίτες, έχει τη δική του βαρύτητα. «Με σοβαρότητα και κοινωνική ευθύνη ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τους στόχους της επόμενης χρονιάς», σημείωνε συνεργάτης του προϊδεάζοντας ότι η λογική παροχών είναι ξένη με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, άρα όσοι περιμένουν… καθρεπτάκια θα απογοητευθούν σίγουρα. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου θα ζητήσει από τους υπουργούς να παραδώσουν εγκαίρως τα σημειώματά τους. 

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, στο οποίο η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, αφού η διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της, στελέχη της διαπιστώνουν όμως να εντείνονται οι επιθέσεις κατά του Μεγάρου Μαξίμου από ενδιαφερόμενους καναλάρχες. 

Εξάλλου η Παιδεία είναι ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει τα μάλα το κυβερνών κόμμα. Το στοίχημα για τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Φίλη, γνωστό: να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων χωρίς ελλείψεις σε προσωπικό και βιβλία. Με άλλα λόγια, να πετύχει αυτό που κάποτε ήταν απλώς …αδιανότητο (να βρίσκονται όλοι και όλα στη σχολική αίθουσα με το πρώτο κουδούνι). 

Άλλο μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα είναι η μεγαλύτερη προσέλκυση επενδύσεων και ειδικότερα, ο καλύτερος συντονισμός στο θέμα αυτό. Η προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρηση και η συγκρότηση Επιτροπής Διαλόγου είναι ένα ακόμη. Για να φτάσουμε στο τελευταίο κυβερνητικό μέτωπο, το… γνωστό: η αξιολόγηση, εδώ όπου και πάλι το «προλαμβάνειν» είναι το μότο. 

Κλείνοντας, στην κυβέρνηση με ενδιαφέρον παρακολουθούν το… μπέρδεμα στο οποίο έχουν  πέσει τα στελέχη της ΝΔ: το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ όπως και εκείνο το γερμανικών αποζημιώσεων κατέδειξαν βαθιές διαφορές στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εικόνα που, προφανώς, δεν θα αφήνει αναξιοποίητη το αντίπαλο κόμμα.