Τη σύγκληση μιας συνόδου των χωρών της νότιας Ευρώπης στις αρχές Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θέμα την οικονομική κρίση αλλά επιβεβαίωσαν σήμερα τα Ηλύσια Πεδία ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του γάλλου προέδρου.

«Θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μια σύνοδος της Νότιας Ευρώπης, η οποία έχει προταθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την οποία ο Φρανσουά Ολάντ αποδέχθηκε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

Στη σύνοδο αυτή, που όπως είχε δηλώσει ελληνική κυβερνητική πηγή στις αρχές Αυγούστου στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, έχουν προσκληθεί η Κύπρος, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η συνεργασία των λαών του Νότου αποτελούσε στόχο προσωπικό του Αλέξη Τσίπρα εδώ και χρόνια. Από τα χρόνια της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οραματιζόταν έναν ισχυρό δεσμό των λαών της Μεσογείου, που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και προβλήματα αλλά και κοινές λύσεις. 

Το 2014 με αφορμή τις Ευρωεκλογές και την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν η πρόταση αυτή συγκεκριμενοποιήθηκε. 

Στη διακήρυξη του για τις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η Αριστερά Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και γι' αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης. 

Στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.

Επισημαίνεται ότι η Συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο των «27» στην Μπρατισλάβα που πραγματοποιείται με αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης, στον απόηχο και του Brexit.