current views are: 12

23 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση04:14

Άτυπο υπουργικό για τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Τσίπρα

Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που εκείνος θα αναπτύξει τα επόμενα 24ωρα. 

Δημοσίευση 04:14’

Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που εκείνος θα αναπτύξει τα επόμενα 24ωρα. 

Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας,​ με πρώτο θέμα τις διεθνείς πρωτοβουλίες που εκείνος θα αναπτύξει τα επόμενα 24ωρα.

Η ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας με την οποία επιβεβαιώνεται η συμμετοχή του Φρανσουά Ολάντ στη Συνάντηση των Αθηνών ήταν, δίχως άλλο, το… κερασάκι σε μια προσπάθεια από την οποία η Αθήνα προσδοκά σημαντικά οφέλη.

Με πιο… ελληνοκεντρικό, την ανάκτηση μέρους του χαμένους κύρους της χώρας στο εξωτερικό, κύρος που χάθηκε από την είσοδο της Ελλάδας στο μνημονιακό τούνελ. Μαζί με τους κ.κ. Ολάντ και Τσίπρα, θα είναι και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας –και με την επιστροφή της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και το προσφυγικό ασφαλώς, να είναι στον πυρήνα των συζητήσεων αυτών. Θα προηγηθεί βεβαίως η συνάντηση των ευρω-σοσιαλιστών ηγετών, την Πέμπτη, στο Παρίσι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε ρόλο παρατηρητή και βασικό ζητούμενο, την προετοιμασία της ευρω-Συνόδου της Μπρατισλάβα, από πλευράς των Σοσιαλδημοκρατών. Αν έπρεπε πάντως να βρει κανείς ένα κοινό μήνυμα- τίτλο για τις δύο αυτές συναντήσεις, είναι η αλλαγή πλεύσης της Ευρώπης (ως στόχο επί του παρόντος).

Με την Αθήνα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συζητήσεις που, όπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, έρχονται να δικαιώσουν κατ’ αρχήν τη στρατηγική Τσίπρα για μεταστροφή της ηπείρου μας, μια στρατηγική που όταν είχε πρωτο-διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό, είχε συναντήσει τα επικριτικά, αν όχι ειρωνικά, σχόλια των αντιπάλων του. Να όμως που τώρα, και ο Ματέο Ρέντσι έρχεται να διαπιστώσει πως «η λιτότητα στην Ευρώπη προκάλεσε μόνον ζημιές», δήλωση που έγινε στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολαντ. Συνάντηση που είδε θετικά η Αθήνα.

Συμπερασματικώς, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κοινός στόχος για αυτές τις δύο συναντήσεις (Παρίσι και Αθήνα) είναι «να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός, προκειμένου να μετακινηθεί η ατζέντα της Ε.Ε., με αιχμή τον αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό της και μια ισχυρότερη δέσμευση στα κοινωνικά κεκτημένα». Ταυτοχρόνως, στις ελληνικές επιδιώξεις περιλαμβάνεται η προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής στάσης στο προσφυγικό. Πράγμα που αν επιτευχθεί, προσδοκάται ότι θα ενισχύσει τις χώρες του Νότου στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και σε άλλα θέματα.

Εκτός από τα οφέλη για τη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά κέρδη και για την κυβέρνηση παραλλήλως. Πιο πρακτικά, ο Αλ. Τσίπρας εκτιμάται πως θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη για τη Δ.Ε.Θ. με τις προσωπικές του μετοχές του στην κορυφή. Την ίδια ώρα που στην Ν.Δ. η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με βαθιές διαφωνίες σε θέματα όπως η ΕΛΣΤΑΤ και η δίωξη Γεωργίου, το προσφυγικό κ.α. Και από τη σύγκριση των δύο αυτών εικόνων, η κυβέρνηση αναμένει (μερική) αναστροφή του πολιτικού κλίματος…


σχετικα αρθρα