Για δήθεν σκάνδαλο σίτισης προσφύγων απαντά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά τις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ακολούθησαν καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή ότι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες πήρε έργο δημιουργώντας «τεράστιο ηθικό θέμα».

Εξηγήσεις είχαν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς με ερωτήσεις που κατέθεσαν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Μιχάλης Τζελέπης, καθώς πέραν των άλλων η βουλευτής φέρεται ότι αναφέρθηκε σε έργο ύψους 750.000 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι η βουλευτής έκανε δηλώσεις στον τοπικό σταθμό ΤΗΛΕ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ στις οποίες όμως δεν αναφέρεται σε ποσό 750.000 ευρώ. Όχι τουλάχιστον από σχετικό βίντεο με δηλώσεις της.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «εγώ τώρα άκουσα κάποιες λεπτομέρειες για τα τυπικά του διαγωνισμού αν έγινε έγκαιρα, πόσοι έλαβαν μέρος, εγώ τώρα τα έμαθα. Αυτό που ξέρω είναι ένα άλλο ηθικό θέμα, η συντονίστρια του χώρου η κ. Χρύσα Τάπα είναι κόρη του κ. Τάπα, δηλαδή η κ. Τάπα που θα παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον πατέρα της και θα τα ελέγχει και υποτίθεται ότι θα πάρει και κάποια μέτρα εάν αυτά δεν είναι όπως πρέπει, είναι κόρη του προμηθευτή, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, αυτό είναι το ηθικά ασυμβίβαστο πέρα από την ιδιότητα του ως αναπληρωτής συντονιστής υπεύθυνος για το προσφυγικό, δεύτερο ηθικά ασυμβίβαστο, δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά, δεν είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ πως υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα και δεν θα πρέπει να το χρεωθεί συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε κι έκανε αποδεκτή την παραίτηση του μέλους της και αναπληρωτή συντονιστή Δημήτρη Τάπα, ως ελάχιστο μέτρο για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αρχών, αξιών και της ηθικής της Αριστεράς, τις οποίες διέπραξε συμμετέχοντας σε διαγωνισμό για τη σίτιση σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο οποίο είναι συντονίστρια η κόρη του.

Για «δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ» που «κατέρρευσε» έκανε λόγο ο Β. Κικίλιας ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «ερωτηματικά εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής».

Η καταγγελία είναι σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί.

Η Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και να προστατεύσει την εικόνα της χώρας, που πλήττεται από τέτοιου είδους μεροληπτικές παροχές με κομματικά κριτήρια και οσμή σκανδάλου.

Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει.

Δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».

Ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τους τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή για την ίδια καταγγελία κατέθεσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μ. Τζελέπης.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι καταγγελίες για την υπόθεση του διαγωνισμού σίτισης των προσφύγων που φιλοξενούνται στις Σέρρες. Μετά την πρώτη καταγγελία του Γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σερρών ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών», έρχονται τώρα στο φως και άλλες καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στο hotspot του Ν. Σερρών»».

Επειδή, όπως επισημαίνει ο Μ. Τζελέπης: «το Κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στον Ν. Σερρών δημιουργήθηκε μετά την έλευση των προσφύγων στον Νομό και μάλιστα με πολύ πρόχειρο τρόπο και εν αγνοία όλων των τοπικών θεσμικών φορέων της περιοχής: Δήμοι, Περιφέρεια και Βουλευτές», ζήτησε από τους Υπουργούς να του γνωστοποιήσουν εάν με τον τρόπο που δημιουργήθηκε το Κέντρο φιλοξενίας των Μεταναστών διεξήχθη ακριβώς και με τον ίδιο τρόπο ο διαγωνισμός από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τη σίτιση των μεταναστών, εν αγνοία της Κυβέρνησης και των φορέων του Νομού.

Επίσης, ερωτά τους υπουργούς εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών αντικαθιστά την Κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης. Ακόμα, ο βουλευτής αιτείται να τον ενημερώσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί για τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας: το καθεστώς κάτω από ποιο διεξήχθη ο διαγωνισμός, τα κριτήρια με τα οποία πραγματοποιήθηκε η ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στις Σέρρες, τον αριθμό των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό και αν τελικά ο διαγωνισμός κοινοποιήθηκε στην Διαφάνεια. Τέλος, ο βουλευτής ζητά να μάθει τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έγιναν οι προσλήψεις των εργαζομένων, «όταν η κόρη είναι η υπεύθυνη και ο πατέρας έχει αναλάβει το έργο σίτισης των μεταναστών».

Για επιβεβαίωση των καταγγελιών που είχε κάνει στη Βουλή περί «πάρτι των “ημετέρων” στα hot spot και στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών. Χίος-Κως- Λιτόχωρο-Αργολίδα», κάνει λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τη δήλωση της Αφροδίτης Σταμπουλή.

Σχολιάζοντας το θέμα στο Facebook υπενθύμισε ότι είχε μιλήσει για «τις σπατάλες εκατομμυρίων σε “φίλους εργολάβους” αλλά και σε πολιτευτές των ΑΝΕΛ και “συντρόφους” του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντέδρασαν τότε φωνάζοντας “ντροπή”. Δεν ήθελαν καν να δουν τα στοιχεία που τους παρουσίαζα. Συμβάσεις, φωτογραφίες, μαρτυρίες που αποδείκνυαν ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Και οι κολλητοί της (εκάστοτε) κυβερνητικής εξουσίας κονομάνε - για να μην πολυλογούμε».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συμπληρώνει ότι «ήρθε από τις Σέρρες άλλη μια επιβεβαίωση. Όπως κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (!) Αφροδίτη Σταμπουλή η σίτιση των προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων νομού Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση κορυφαίων τοπικών στελεχών του… ΣΥΡΙΖΑ! Ο κ. Τάπας, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, προμηθεύει και η κυρία Τάπα (η κόρη του!) παραλαμβάνει και ελέγχει… Όμορφες δουλειές νοικοκυρεμένες. “Δεν γίνεται να συμβαίνουν αυτά”, είπε η βουλευτής, “υπάρχει τεράστιο ηθικό θέμα”.

Ο Στ. Θεοδωράκης καταλήγει αναφέροντας ότι το θέμα δεν είναι μόνο ηθικό αλλά, όπως σημειώνει, «υπάρχουν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο “τραπέζι”. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Και μετά πάμε στα ηθικά με τα οποία το καθεστώς σας έχει χάσει επαφή».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση όλοι οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν έργα για την σίτιση των προσφύγων να ελέγχονται πάρα πολύ αυστηρά», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος.

Απαντώντας το Γενικό Επιτελείο Στρατού χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορές σε ονόματα παραδέχεται ότι για κάποιο διάστημα υπήρξε σύμβαση με εταιρεία catering, η οποία όμως ακυρώθηκε γιατί στο μεταξύ ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών και έτσι εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.

Συγκεκριμένα η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχει ως έξης:

1.Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 4368/16, έχουν ανατεθεί στις ΕΔ οι αρμοδιότητες σύναψης και υλοποίησης παρακολούθησης συμβάσεων με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων – μεταναστών στα υφιστάμενα Κέντρα – Δομές Φιλοξενίας.

 2.Μέχρι την 19 Αυγούστου 2016, η σίτιση των 420 προσφύγων που φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας στην Παλαιά Γεωργική Σχολή Σερρών πραγματοποιούνταν με μέριμνα της στρατιωτικής υπηρεσίας (παροχή συσσιτίου από το 10ο Σύνταγμα Πεζικού).

 3, Την 20 Αυγούστου 2016, με διαταγή του ΓΕΣ (Αναρτητέα στο Διαδίκτυο με ΑΔΑ: 66ΧΝ6-ΔΣ4 της 09 Αυγούστου 2016), αναλήφθηκε η υποχρέωση της σίτισης μέχρι το τέλος Αυγούστου, από εταιρεία catering, μετά από έγκριση δέσμευσης πίστωσης 29.350 Ευρώ και τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

 4,Με διαταγή του ΓΕΣ αναρτητέας στο διαδίκτυο της 10 Αυγούστου 2016, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 88.050 Ευρώ για τη σίτιση των προσφύγων από εταιρία catering, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται όμως ότι η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου για το υπόψη θέμα ακυρώθηκε διότι, από την 08 Αυγούστου 2016 δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4412/16 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών) και εκδόθηκε νέα διαταγή για τη διενέργεια του διαγωνισμού, με βάση τη νέα νομοθεσία.