Τις αρνητικές συνέπειες της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, με αφορμή σχετική μελέτη του ΔΝΤ, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες στη δημοσιότητα, υπογράμμισε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τους κινδύνους που προκύπτουν για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού και ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό αναμένεται να προβληματίσει ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας κινδυνεύει να μειωθεί στο μισό.

Έτσι ζήτησε από την Επιτροπή να παρουσιάσει την πολιτική της ως προς το ζήτημα ρωτά αν στην περίπτωση της Ελλάδας λαμβάνεται υπόψη το συγκεκριμένο πρόβλημα κατά τον σχεδιασμό των μνημονιακών πολιτικών.

Συγκεκριμένα ερωτά την Κομισιόν:

1. Διαθέτει κάποια πολιτική αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος γενικά;

2. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, λαμβάνεται υπόψη το ανωτέρω πρόβλημα στο σχεδιασμό των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβληθεί στη χώρα;

Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών του ΔΝΤ η γήρανση του πληθυσμού κάθε άλλο παρά βοηθά στις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας σε περιβάλλον υψηλού χρέους και περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων.

Όπως αναφέρει τα επόμενα είκοσι χρόνια το ελληνικό εργατικό δυναμικό θα γεράσει παραπάνω, με την παραγωγικότητα να πέφτει συνολικά στην ευρωζώνη, αλλά στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο.