current views are: 8

25 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση04:15

Ένα ήσυχο καλοκαίρι…

“Toν Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”, είναι ο τίτλος ενός διάσημου βιβλίου του Ουμπέρτο Έκο, που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Δημοσίευση 04:15’

“Toν Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”, είναι ο τίτλος ενός διάσημου βιβλίου του Ουμπέρτο Έκο, που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

“Toν Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”, είναι ο τίτλος ενός διάσημου βιβλίου του Ουμπέρτο Έκο, που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τότε πολλά άλλαξαν, στα επόμενα χρόνια, με τις μεγάλες ανατροπές που ζήσαμε, διαψεύδοντας πολλές φορές τον Έκο. Σε κάθε περίπτωση αυτό τον φετινό Αύγουστο, ανεξάρτητα από τις ειδήσεις, υπάρχουν σκέψεις! Που οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτό το καλοκαίρι ήταν σχετικά ήρεμο! Ούτε το Brexit, ούτε οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να δημιουργούν μεγάλα, παγκόσμια, προβλήματα. Οι προβλέψεις για την οικονομία δεν ανατράπηκαν ούτε στις ΗΠΑ ούτε και στην Ευρωζώνη. Υπάρχει, όμως, μια αυγουστιάτικη προετοιμασία για τον Σεπτέμβρη που προβλέπεται δύσκολος -το “δύσκολος”, πάντως, δεν σημαίνει και “χειρότερος”!

– Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, βρήκε την ισορροπία της με την ΕΕ και μάλλον έχει καταφέρει να ελέγξει τα πράγματα μετά το Brexit. Ούτε και οι Ευρωπαίοι, όμως, πιέζουν για γρήγορο διαζύγιο. Ο ρεαλισμός, φαίνεται, να επικρατεί…

– Στις 8 Νοεμβρίου έχουμε εκλογές στις ΗΠΑ, με τις αγορές, βέβαια, να βρίσκονται υπό πίεση, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να έχουν εμφανίσει “διαταραχές”. Ασφαλώς, τυχόν εκλογή του Τραμπ -που δεν είναι και το πιο πιθανό ενδεχόμενο- σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα. Οι ειδικοί αναμένουν, σε μια τέτοια περίπτωση, να υπάρξει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα. Αυτό θα επηρεάσει περισσότερο την Ευρώπη που εμφανίζεται πιο αδύναμη.

– Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία, όπου έχουμε εισβολή της Τουρκίας [με στόχο τον ISIS αλλά ουσιαστικά τους Κούρδους…], δεν φαίνονται ικανές, προς το παρόν, τουλάχιστον, να επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Για όλα αυτά, βέβαια, δεν φταίει ο… Αύγουστος καθώς όλοι αυτοί οι κίνδυνοι προϋπήρχαν!

– Στην Ευρώπη επικρατεί σχετική ηρεμία. Στη Γερμανία και τη Γαλλία η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στις αρχές του καλοκαιριού, στην Ισπανία ο Μ. Ραχόι προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεργασία με τους φιλελεύθερους Ciudadanos [και την ανοχή των σοσιαλιστών], ενώ στην Ιταλία ο Μ. Ρέντσι, έχει μπροστά του ένα [κρίσιμο;] δημοψήφισμα, τον Οκτώβριο, για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο ο ίδιος προσπαθεί να υποβαθμίσει, όχι, όμως, και η αντιπολίτευση. Υπέρ του Μ. Ρέντσι σίγουρα θα λειτουργήσει το γεγονός ότι δεν “κουρεύτηκαν” τα ομόλογα της Monte dei Paschi, της παλαιότερης ιταλικής τράπεζας της Τοσκάνης 
–η τράπεζα, ωστόσο, χρειάζεται άμεσα 5 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση…

Στη χώρα μας η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή ενός μαραθώνιου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς της επαφές, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ο Αλ. Τσίπρας, μετά τα ταξίδια του σε Κίνα και Βαρσοβία [σύνοδος του ΝΑΤΟ], θα βρεθεί σήμερα, Πέμπτη, ως παρατηρητής, στο Παρίσι, στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών ξεκινώντας έναν κύκλο σημαντικών διεθνών επαφών. Παράλληλα προετοιμάζεται η Διάσκεψη του ευρωπαϊκού Νότου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα [09.09.2016), ενώ θα ακολουθήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ [16.9.2016, στην Μπρατισλάβα] και το ταξίδι στη Ν. Υόρκη [σύνοδος ΟΗΕ] με εκκρεμότητες ένα ταξίδι στο Κάιρο [για την τριμερή με την Κύπρο] και διασκέψεις με Λίβανο και Ιορδανία. Στο ενδιάμεσο θα βρεθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης [10.09.2016] που, παραδοσιακά, θεωρείται η έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου. Εξαγγελίες δεν αναμένονται αλλά θα υπάρξει ένας πρώτος απολογισμός και θα [γίνει προσπάθεια να] καταδειχθεί ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εφαρμόστηκε, έστω και κουτσουρεμένο. Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα δώσει σημαντικά στοιχεία από το πρόγραμμα τής κυβέρνησης για την ανάπτυξη -θα παρουσιάσει, δηλαδή, το σχέδιό της.

Πάντα, όμως, ένα [σχετικά] ήσυχο καλοκαίρι ακολουθείται από ένα θερμό φθινόπωρο. Τα δύσκολα, λοιπόν, έπονται και αφορούν. κυρίως, εσωτερικά κοινωνικά ζητήματα.


σχετικα αρθρα