current views are: 8

25 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση08:23

Στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας – Τι θα εισηγηθεί στους σοσιαλιστές ηγέτες

Η τολμηρή, κατά πολλούς, απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσει, δύο χρόνια πριν, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της ευρω-αριστεράς άνοιξε, τότε, δρόμους που ουδείς, ίσως, μπορούσε να φανταστεί τη στιγμή εκείνη.

Δημοσίευση 08:23’

Η τολμηρή, κατά πολλούς, απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσει, δύο χρόνια πριν, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της ευρω-αριστεράς άνοιξε, τότε, δρόμους που ουδείς, ίσως, μπορούσε να φανταστεί τη στιγμή εκείνη.

Η τολμηρή, κατά πολλούς, απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεκδικήσει, δύο χρόνια πριν, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της ευρω-αριστεράς άνοιξε, τότε, δρόμους που ουδείς, ίσως, μπορούσε να φανταστεί τη στιγμή εκείνη. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η πολιτική ανοιχτών θυρών ανάμεσα στους δύο όμορους πολιτικούς χώρους (σοσιαλιστές–αριστερούς) που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε, αποδίδει τους πρώτους της καρπούς. 

Για δεύτερη φορά, έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός (ο μόνος από την ευρω-αριστερά στο αξίωμα αυτό) θα συμμετάσχει σήμερα στη συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πάντα υπό καθεστώς παρατηρητή. Στη συνάντηση, στο Παρίσι, θα συμμετάσχουν επίσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Τι προηγήθηκε; Δεν είναι μόνον ο Αλ. Τσίπρας που έχει αντιληφθεί ότι για να γυρίσει ρότα το ευρωπαϊκό καράβι απαιτείται η σύμπραξη με ευρύτερες δυνάμεις, πέρα δηλαδή από τα όρια της Αριστεράς, σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος. Είναι και οι σοσιαλιστές ηγέτες -ή, τουλάχιστον, πολλοί από αυτούς- που το συμμερίζονται. Θες γιατί βλέπουν ότι όσο παραμένουν τα κόμματά τους προσκολλημένα σε σκληρές πολιτικής λιτότητας, τόσο χάνουν από τα κοινωνικά ερείσματά τους; Θες γιατί βλέπουν ότι η φτώχεια και η ανεργία ανά την Ευρώπη …ταϊζουν την ακροδεξιά και το νεοναζισμό; Όπως και να είναι, η πολιτική ώσμωσης αντιμετωπίζεται ως ανάγκη και από τις δύο πλευρές.    

Ετούτη η συνάντηση αποκτά όμως πρόσθετο ενδιαφέρον, γιατί πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη στιγμή, την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος. Επισήμως άλλωστε, οι σοσιαλιστές ηγέτες θα αναζητήσουν κοινή …γλώσσα, που θα διατυπωθεί και στην ευρω-Σύνοδο της Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία. 

Προβλέψεις για τη σημερινή κατάληξη των συζητήσεων δύσκολα μπορεί να γίνει δεδομένου ότι και μεταξύ των σοσιαλιστών ηγετών καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις και πολιτικές στο ευρωπαϊκό ζήτημα. Παρά ταύτα, η ελληνική πλευρά δεν δείχνει να …πτοείται και θα εισηγηθεί, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, οι οποίες άλλωστε περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει και ένα θέμα που… καίει την Ελλάδα: θα προτείνει την υιοθέτηση κοινής πολιτικής ασύλου για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

 


σχετικα αρθρα