Για το γαλάζιο επιτελείο, το Φθινόπωρο που έρχεται θα είναι ένα κρίσιμο σημείο καμπής για τη χώρα, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις δραματικές αλλαγές στα εργασιακά να βρίσκονται στο τραπέζι. Παράλληλα στη ΝΔ εκτιμούν ότι η κοινωνική αγανάκτηση που υπάρχει σήμερα, το Σεπτέμβριο που οι πολίτες νιώθουν ήδη στην τσέπη τους τα νέα σκληρά μέτρα, θα μετατραπεί σε πλειοψηφικό ρεύμα που θα ζητά πολιτική αλλαγή.

Με βάση τα δεδομένα αυτά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δεινή θέση, ωστόσο η ζημιά που γίνεται στη χώρα θα συνεχίζεται. Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας μπορεί να λέει «ναι σε όλα» στους πιστωτές προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στην καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου, όμως τίποτε από αυτά δεν εφαρμόζονται στο τέλος, ούτε καν στον τομέα των επενδύσεων, με αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας να χειροτερεύουν. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, στη ΝΔ για να μπει ένα τέλος στην υφεσιακή πορεία της Ελλάδας, εκτός από το να συνεχίσουν να πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου να στήσει πρόωρες κάλπες, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να καταθέσουν και πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ένα όπλο που υπάρχει στη φαρέτρα του κ. Μητσοτάκη, όταν οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ότι σήμερα, καλούμενοι να ψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα.

Άλλωστε στη ΝΔ θεωρούν σίγουρο ότι τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε νέο αδιέξοδο, καθώς εκτός από τη συζήτηση που θα έχει ανοίξει με τα δύσκολα εργασιακά ζητήματα, θα ενεργοποιηθεί και ο «κόφτης» δεδομένου ότι δεν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος. Σχετικά με τις εκλογές πάντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι εκτός από το να τις ζητά, δεν μπορεί να τις προκαλέσει, ωστόσο πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί μόνος του στην απόφαση αυτή, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος και του νέου αδιεξόδου που θα έχει προκαλέσει. 

«Τα ψέματα κάποια στιγμή τελειώνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Για αυτό και ζητούμε εκλογές. Να δώσει τη λύση ο λαός» απαντά ο πρόεδρος της ΝΔ σε όσους τον ρωτούν σχετικά με τις προθέσεις του. Μέχρι τότε όμως ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για τη ΔΕΘ όπου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού πλαισίου του κόμματός του.
 
Οι συνεργάτες του μελετούν και τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, τονίζοντας πως η ΝΔ έχει πετύχει μια μεγάλη δημοσκοπική μεταστροφή, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε ένα κόμμα που έχασε εθνικές εκλογές με 7 μονάδες και σήμερα είναι μπροστά με διαφορά που διευρύνεται συνεχώς, ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία για πρώτη φορά αρχηγός της Αντιπολίτευσης προηγείται με τόσο σημαντικό ποσοστό από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό.