Στη δικαιοσύνη παραπέμπει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σχετικά με την τύχη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικών πιέσεων ούτε γίνονται ανεκτές.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο Δ. Βίτσας κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τους τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου σημείωσε ότι: «Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει και στα δύο επίπεδα: στο επίπεδο της αίτησης που έχουν κάνει για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και στο επίπεδο της αίτησης που έχει κάνει η Τουρκία για την έκδοσή τους. Όσο διαρκούν αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες υπόκεινται σαφώς στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό δίκαιο, νομίζω ότι περιττεύει οποιοσδήποτε άλλος σχολιασμός».

Στα ζητήματα διεθνούς δικαίου, όπως και στα ζητήματα εθνικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε:

Άλλωστε η χρονική στιγμή στην οποία βρισκόμαστε, η ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και η κατάσταση της Τουρκίας, που δεν μπορεί κανείς να την πει ομαλή, δεν θα βοηθούσαν οποιονδήποτε έχει στο μυαλό του πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

Ο αναπλ. υπουργός ΥΕΘΑ μίλησε και για τα μισθολόγια των στρατιωτικών και το επίδομα παραμεθορίου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα κάτι όσον αφορά στα χρήματα.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία συζήτησης για τη διαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων. Από την άποψη, του πόσα χρήματα παίρνουν οι στρατιωτικοί αυτή την περίοδο, δεν θα αλλάξει το επόμενο διάστημα τίποτα. Δηλαδή, αυτά τα χρήματα θα παίρνουν και μετά τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου», ανέφερε ο Δ. Βίτσας.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παραμεθορίου σχολίασε ότι είναι ένα επίδομα που παίρνουν οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί  και άλλοι οι οποίοι ασκούν τα καθήκοντά τους στις παραμεθόριες περιοχές.

Η διαδικασία των επιδομάτων θα εξεταστεί με το όλο ζήτημα των ειδικών μισθολογίων. Η δική μας η γνώμη είναι πως αυτό το επίδομα, όπως και ορισμένα άλλα ειδικά επιδόματα, δεν πρέπει να καταργηθούν, αντίθετα πρέπει να καταργηθούν κάποια άλλα. Τα επιδόματα είτε θα ενταχθούν στο ειδικό μισθολόγιο στις βασικές αποδοχές είτε θα υπάρχουν αυτόνομα, τόνισε.

 Η επιδοματική πολιτική, πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν το τυράκι στη φάκα. Δίνονταν στους δημοσίους υπαλλήλους διάφορα επιδόματα, δεν ενσωματώνονταν στο μισθό τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων  να δουν ότι ο πραγματικός τους μισθός είναι πάρα πολύ μικρός, σημείωσε ακόμη ο Δ. Βίτσας.